Колко често се мотаем по улиците без посока? А има толкова много художествени галерии по улиците на София, в които нищо не искат да плащате, а просто да отворите вратата и да попаднете в света на изложба.  Маслени  картини, акварели, графики, скулптори, дърворезба, бижута.

В  Арт галерия ЕВРОПА  на Леге №3 , ще попаднете на  Текстилните пана на художничката  Лили Прокопиева,  които тя е нарекла „Втъкани чувства”. Много ще се впечатлите как така с игла и прежда , с  конец усукан около кабел , тя прави на обратната страна на своята „пано-картина” контурите, които после запълва с игла и конец бримка по бримка от лицевата страна,  за да създаде релефа, светлините и сенките, ажурно, почти музикално , а ние да почувстваме красотата, идеята, разказа на художничката, продуктивани от нейните  чувства на творец. От вас се иска единствено да  разгледате , да споделите радостта от гледката на тъканата експозиция. Творци като приложничката Лили Прокопиева не правят често изложби, защото това е ръчен труд, не е изтъкан с бързината на стан. За художничката  авторитет в професията е голямото име на професор Марин Върбанов. Създателят на  съвременния художествен текстил. Върбанов е  основател на гобленна секция не само в нашата Художествена академия навремето, а и в Университета в Сидни, както и на Институт по съвременна текстилна пластика в Китайската академия по изящно изкуство в Ханджоу. След смъртта му в 1989 г. Институтът носи името на българския творец и там е изложена постоянна негова експозиция.  В Сите Дез Ар  в Париж  съществува  „Фондация Върбанов”, която   помага на младите творци  в текстилното изкуство.  Така че пред себе си Лили Прокопиева има кого да следва като пример.


Някои от  претворените  пана  на „Втъкани чувства”, всяко със свое привличане и въздействие  

Нека добавим, че в галерия Европа можете да седнете и да рисувате сами,  под ръководството на художничката Елена Хаджистоянова, управител на галерията.  Тя е  професионален педагог  в курсовете  по рисуване за малки и големи.  Семейството на художниците   Елена и Божидар Хаджистоянови,  заедно с дъщеря им Даниела и синът им Стоян са заедно и вкъщи и в галерията. Искат  постоянно да обновяват 800-те експонати и да  създават  празници за творците и за посетителите на галерията.

Савка ЧОЛАКОВА , БЛИЦ 


Художничката Лили Прокопиева сред своите творби с управителката на галерията Елена Хаджистоянова