Големият тенор и вокален педагог Арон Аронов e починал днес. Това съобщи в профила си певецът Деян Нелечев - Икебаната.

Звездата е починала в съня си, само 3 дни след като навърши 85 години.

"Имал е рожден ден преди 3 дни, честитих му. Светъл му път", написа Неделчев.

За 45-те години творческа кариера Арон Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от „Царицата на чардаша“ и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в ролите на Данило от „Веселата вдовица“; Граф Тасило от „Графиня Марица“; Адам от „Птицепродавецът“; Айзенщайн, Фалке и Алфред от „Прилепът“; Баринкай и Хомонай от „Цигански барон“; Парис, Ахил и Калхас от „Хубавата Елена“; Паганини от „Паганини“. За героя му на Су Чонг от „Страната на усмивките“ се говори десетилетия наред.

В репертоара му са и централните роли от „Теменужката от Монмартър“, „Принцът от Мадрид“, „Перикола“, „Хубавата Галатея“, „Андалусия“, „Орфей в Ада“, „Рицар Синята брада“ и много други.

Не остава длъжен и към българските заглавия, където изпълнява ролите на Младен и Минко от „Бунтовната песен“ (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от „Рицарят“, Илия от „Луд Гидия“ (П. Хаджиев), Ученият от „Сянката“ (В. Райчев).

За ролите на Сполетта от „Тоска“, Абата от „Андре Шение“, Панг от „Турандот“, Руиц от „Трубадур“, Нормано от „Лучия ди Ламермур“, Овлур от „Княз Игор“, трети евреин от „Саломе“ е наричан „Царят и на малката роля“.

Агенция БЛИЦ изказва съболезнования на семейството му!