Често сме чували, че рационалното мислене е ключът към успеха и за да запазим обективната си оценка за света, ние трябва да се абстрахираме от емоциите си.

Погледнат през призмата на съвременната наука обаче, този подход към човешкото поведение е твърде едностранчив. Това доказва в новата си книга „Емоциите“ прочутият физик и популяризатор на науката Ленард Млодинов, известен като автор на „Подсъзнателното“ и съавтор на „По-кратка история на времето“ заедно с големия учен Стивън Хокинг.

Млодинов, който от години освен с физика се занимава и с неврология и когнитивна психология, предлага една по-различна гледна точка към емоциите и реабилитира ключовата им роля във вземането на решения и личностното развитие на хората.

В три части авторът се впуска в изследване на чувствата и какво представляват те; тяхното предназначение и как се различават човешките емоции от тези на животните; връзката между мисъл и чувство и как можем да регулираме емоциите си спрямо различни обстоятелства и ситуации. 

В „Емоциите“ Ленард Млодинов обобщава най-важната информация от безпрецедентната вълна на неврологични изследвания в областта на човешкото поведение през последното десетилетие и разкрива колко ключова е тази „революция на емоциите“ за развитието на науката, здравеопазването и образованието.

Комбинирайки актуални научни данни, вдъхновяващи лични истории, и психологически тестове, които да ни помогнат да осъзнаем по-добре собствения си емоционален профил, Млодинов достига до извода, че чувствата и разумът изобщо не са противопоставени. И че именно балансът помежду им е ключът към човешкия успех.

От тази книга ще научите: 

Какво са емоциите?

Как влияят те на нашите мисли, съждения, мотиви и решения? 

Как да осмислите разочарованието, страха и тревогата си? 

Какво можете да направите, за да живеете по-щастливо?

Защо понякога емоциите ни вредят? И как да се научим да ги овладяваме? 

 

Написан на достъпен и увлекателен език, с множество примери от биологията, еволюционната психология и философията, „Емоциите“ е задълбочен и осветляващ наръчник, поднесен от един от най-светлите умове в съвременната наука, който ни подсказва как да се възползваме максимално от един от най-големите дарове на природата. 

 

„Емоциите“ е завладяващо изследване на науката за емоциите. Красиво написана и пълна с най-съвременни научни данни, тази книга е важно напомняне за силата, която чувствата имат над нашето мислене.“

– Чарлс Дюиг, автор на „Силата на навиците“

 

„Едновременно брилянтен учен и добър писател, Ленард Млодинов ни повежда из тайните на забележителната наука за това какво чувстваме и защо – и какво можем да направим за това. Научих много от тази книга: шедьовърът на яснотата, полезността и сърцето.“

– Рик Хенсън, автор на „Мозъкът на Буда“

 

„Емоциите“ е интригуваща, информативна и проницателна.“

– Дийпак Чопра




 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук