Напуснал ни е първият и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ в Стара Загора Кънчо Матев, който на 2 февруари 2024 г. навърши достолепните 91 години. Това съобщи синът на незабравимия учител и изключителен човек, отдал живота си любимата професия и възпитаниците, които помнеше по име.

Кънчо Матев

До последния си миг искаше да общува, търсеше своите ученици, а когато те му се обадеха, с радост разговаряше часове с тях“, споделиха от семейството, цитирани от „Телеграф“.

Учениците го помнят като лъчезарен, винаги отворен към проблемите им, нетрадиционен в подхода си към училищните дела, неуморим с чувството си за хумор.

Амбициран съм да доживея в добро здраве до 100-годишния си юбилей. Нямам причини да не вярвам в това.

Живял съм и съм работил все с млади хора, които са ми вдъхвали много живот и радост, отколкото други професии.

От друга страна, между нас казано, не е много хубаво да се преселиш в старостта, защото живееш само със спомени. Мога да пожелая на враговете си да стигнат и да надминат възрастта ми, защото тежат годините вече“, това казва Кънчо Матев едно от последните си интервюта в навечерието на своята 90-годишнина.

Почетен гражданин на Стара Загора, Кънчо Матев е роден на 2 февруари 1933 г. в Стара Загора.

Завършва средно образование в Първа гимназия „Иван Вазов“, а след това – руска филология. На 6 септември 1966 г. със заповед на тогавашния просветен министър Ганчо Ганев се открива Гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в четири паралелки.

За първи директор на новосъздадената гимназия е назначен Кънчо Матев. Той остава на този пост до пенсионирането си през 1993 г.

Постепенно училището се утвърждава като най-голямото и най- авторитетното учебно заведение в Стара Загора и региона. Заслугата затова е и на дългогодишния директор, който успява да създаде творческа атмосфера в учебния процес.

За приноса му за развитие на образованието е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“.