Андре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree. Андре е на 46 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личностиз- Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод ван Дам и много други.
- Андре, новият сезон на „Masterchef” започна. Какво да очакват зрителите?
- Различното тази година е времетраенето. Вместо 1 час, вече е 90 минути. Има различни условия. Има и различни промени в регламента, които зрителите ще могат да видят впоследствие. Тази година търсим хора, които са гледали предишните сезони и знаят какво ги очаква. Ние пък търсим неочакваното. Искаме хора, които да ни покажат нещо неочаквано, невиждано и интересно. Не искаме повтарящи се неща.
 
- В предишните сезони имаше критика към предаването, че много малко се залага на българските традиционни ястия, а повече на чуждите?
- За мен идеята на предаването е да рекламираме различен начин и вид на хранене. Затова наблегнахме на неща, които смятаме, че ще са им интересни. Знаем, че българинът, до известна степен, познава собствената си национална кухня, но чуждата не познава. Именно затова направихме и различно предаване. 

- Миналата седмица имах интервю с chef Виктор Ангелов и си говорихме за това, как той приема образа за „лошото ченге”. Вие обаче сте по-толерантен, по-компромисен. Това стратегия ли е в кухнята или сте такъв и в живота?
- Аз не мога да определя.

В кухнята съм
безкомпромисен
за много неща


Всеки знае, че в моята кухня е ред и дисциплина. В предаването нямаме роли, всеки е такъв, какъвто си е. 


Заедно със съпругата си


- Как започнахте да се занимавате с кулинария?
- Първата стъпка дойде оттам, че аз самият обичам да хапвам и да се наслаждавам на приятни и интересни вкусове. Когато човек обича да яде, иска и да си угажда. Хубавото нещо е, че

израснах между
две кухни - 
българската 
и немската


И двете ми баби готвеха вкусни и различни храни, и може би тази разнообразна – българска, балканска и средноевропейска, немска кухня, направи така, че кулинарията да е още по-интересна за мен. 

- Първо започвате да се занимавате с кулинария, или превърнахте хобито в професия?
- Не, започнах да се занимавам с кулинария. Това беше нещото, което искам да правя.

- Кога ви е било най-трудно в кухнята – в началото или след като се доказахте?
- Кухнята за мен никога не е била пълна с трудности. Дори за мен да е имало, то те са били по-скоро предизвикателство. Ходил съм на много места, където е имало сложни неща, но аз искам да науча всичко и да попия. 

- Живели сте в Германия. Труден ли беше преходът за едно малко момче от Германия до България?
- Не мога да кажа, защото, както ви казах в началото, аз съм израснал между двете държави. Когато съм имал време, съм бил и в Германия, и в България. Хубавото е, че можеш да вземеш силните страни и от двете страни. 

- Вие казвате в някои интервюта, че сте се върнали заради здравословен проблем в България?
- Може и така да се каже, но аз мисля напред за бъдещето. Не искам въобще да се замислям за това нещо. 

- А какъв бяхте като дете?
- Дете, което се забавляваше и търсеше нови интересни неща. Така се формирах и като характер.

- Четох, че сте готвили за много световноизвестни личности?
- Когато работиш за много известни хотели, разбира се, че звездите ще дойдат по тези места. Имах удоволствието да готвя за много известни личности с хора от цял свят. 

- Кой е най-голямата звезда, за която сте готвили?
- Когато работех във Франкфурт, се сблъсках с група Oasis, които тогава бяха много актуални, предполагам, че ги знаете. Те имаха концерт през нощта. Накрая, в 6 сутринта, дойдоха в бара и искаха да им се сервира закуска. Сервитьорът дойде при мен и ми каза, че говорят странно, искат закуска, били изморени и изглеждали пийнали малко повече. Аз бях леко притеснен и въодушевен, че ще правя закуска на толкова известни музиканти. Те обаче така и не я ядоха, качиха се в стаите си и заспаха.


В поредната си кулинарна битка

- Готвили сте и за Чарлийз Терон и Ангела Меркел?
- Да, и за двете. Бяха гости за хотела, в който бях главен готвач. 

- Интересувате ли се от политика?
- Информирам се какво става, но да кажем, действам по неща, чрез които мога да помогна или да се включа в социални неща. Живо да се вълнувам от политика, не бих казал. Не го правя, може би защото от млади години си имам моята политика и собствени виждания за живота. В България съм създал Асоциация на българските готвачи,

боря се за
професията и
смятам, че така
помагам


за развитието на една страна.

- Каква е разликата между българския и френския гост в един ресторант?
- Има разлика. Във Франция това, което ние правим като класическа френска кухня, е вече отдавна традиция. Французите отиват в един ресторант и се хранят с едно 6-7- степенно меню без проблем. Пият шампанско, коктейли. В България има други традиции в тези неща. Разлика има и в начина на сервиране. Смятам, че в последните години с колегите успяхме да променим това. Българинът започна да пътува много и да вижда как е по света. 

- Преди време четох, че сте отворили два ресторанта в България в интервал само на 6 месеца?
- Един ресторант е вече. 

- Защо, каква стана?
- Защото промениха условията за наемите и се отказах. 

- Защо решихте да отворите ресторант именно в България. С вашия опит щяхте да имате повече финансов успех другаде?
- Има някои неща, които не се измерват с пари. Аз съм доволен от това, което правя и се забавлявам. 

- А имали ли сте предложения или идеи за ресторант и извън България?
- То ще си дойде. В момента съм се концентрирал върху този в България. Скоро ще стане на 2 години, има доста неща, които още искам да направя. 

- Станали сте баща едва на 19 години. Как се запознахте с майката на децата си?
- Запознахме се на един купон в България. Впечатли ме с всичко и продължава да ме впечатлява. 

- Кой готви вкъщи?
- И двамата. Тя готви също много хубаво, а и много бързо.

- Децата ви занимават ли се с кулинария?
- Готвят за себе си и обичат да ходят на ресторант, но не се занимават с кулинария. Голямата ми дъщеря е IT специалист, а пък малката ми учи актьорско майсторство. 

Едно интервю на Костадин КОСТОВ