Усещането, че те обичат и разбират, е най-вълшебният момент в една връзка. Но някои хора просто не са способни на емоционална близост. Чувствата и емоциите не са техният плюс.
През декември 2017 трябва да излезе на бял свят книгата на доктор Холи Паркър „Ако сме заедно, то защо съм толкова самотна?” В нея авторът ще разкаже как да познаеш неспособните на здрави емоции мъже. Ето и няколко полезни жокера от новата книга.

Айсбергът: накъдето искам, натам плувам

Ледените мъже винаги правят само това, което искат. Виждате се тогава, когато той иска (или когато му е удобно), а през останалото време просто се занимава със свои неща. Отива на екскурзия (прекарва си уикенда, отива на поход) без теб, забавлява се, както иска, като забравя да те покани. Мъжът от типа Айсберг с всички сили се дистанцира от връзката, избягва конфликти и задължения. Плува в океана на живота си и му е все тая дали твоят Титаник ще се разбие в него.


Убиецът на чувствата: забрави за задушевни разговори в кухнята

Тези мъже избягват всякакви чувства и емоции. Не само любов. Самите те не са особено емоционални и са неспособни да разберат притесненията ти от какъвто и да е сорт. Имаш лош ден и искаш да поговориш за това? Не си уверена в себе си? Взаимоотношенията ти с родителите, колегите, приятелите са сложни? Не се нервирай, гледай бодро на нещата. Те няма да се вслушат в нюансите на притесненията ти, независимо дали това има пряко отношение към тях самите, или не.

С тях е практически невъзможно да установиш емоционална връзка и е трудно да говориш по лични въпроси.

Критикът: ти вече си виновен, заради това, че искаш да ме храниш

Има и такава разновидност на емоционалните инвалиди. Критикът вечно търси виновни и вижда всичко в черно. Негативизмът в каквато и да е сфера няма да доведе до нищо хубаво. Но в личните взаимоотношения е особено опасен: просто ще те смачкат. Ти си избрала ресторанта и на него не му е харесала храната, значи ти си виновна, че вечерта е провалена. Не си чула, когато ти е звъннал, – значи си била заета с нещо непристойно. Котката е обърнала вазата – има локва на пода, ти си лоша домакиня. Колкото и да се стараеш, той винаги ще намери за какво да се хване.

Отбраняващият се: пластмасовият свят победи, макетът се оказа по-силен

Противоположността на критиката – отбраняващия се. Не очаквай от него искрени и чисти чувства, ако има такива, той ги крие надълбоко. Тези мъже вечно са скрити зад картонената си броня. Избягват изясняването на отношенията, ще се изплъзнат при най-малкия намек за конфликт.

Ако се опиташ да му обясниш, че чувствата ти са накърнени, той ще го приеме като нападка и обвинение. Ако му говориш развълнувано и с треперещ от сълзи глас, защото ти е тъжно, ще чуеш: „Защо ми викаш?”. Всичко, което започнеш като нормално обсъждане или спор, той възприема като караница и агресира.

Страхливият самозванец: Гудвин, велик и ужасен

Мъжа от тази категория го е страх да му покажеш кой е той в действителност. Тези деца са дотолкова неуверени в себе си, че не смятат, че могат да допринесат с нещо кой знае колко важно за връзката ви. Затова те вечно носят някаква маска, умело замъгляват реалността. Много е трудно да излезеш от мъглата и да видиш как стоят нещата. Прекалено много се страхуват да не претърпят фиаско, ако не ги харесаш такива, каквито са.

Гъбата: неудовлетворен емоционално мъртвец

Каквото и да направиш – все е малко за него. Ти даваш, даваш, даваш, но никога не получаваш нищо в замяна. Той попива като гъба времето ти, грижите ти, любовта ти, за да запълни празнота в собствената си душа. Мъжете от този тип са вечно недоволни от себе си и се чувстват неразбрани. Ако се срещаш с човек, каращ те постоянно да се чувстваш така, все едно не се грижиш достатъчно за него (колкото и да се стараеш), това ти изпива силите и душата. Бягай надалеч от такъв човек.