Съхраняването на екосистемата и борбата с парниковия ефект изискват разумно и отговорно поведение и в областта на производството на автомобили. Чacт oт плaнoвeтe нa EC зa бopбa c пapниĸoвия eфeĸт са свързани с изискване към производителите возилата да отделят пoд 95 г/ĸм въглepoдeн диoĸcид.

Заплахата от огромни глоби, пред която са изправени производителите, неотговарящи на тези изисквания, води до засилен интерес към производство на електрически автомобили и иновации в сферата. По-добри ли са обаче електрическите коли в сравнение с конвенционалните и какви са предимствата и недостатъците им?

Предимства на електрическите автомобили пред конвенционалните

Най-ценното предимство на електрическите автомобили е фактът, че не отделят вредни емисии във въздуха, с което допринасят за чиста околна среда, за контрол над глобалното затопляне и за съхраняване на биоразнообразието. Този тип автомобили не са напълно безвредни, тъй като изискват ток за зареждане на батериите, а производството на енергия извън тази, която се произвежда от възобновяеми източници, също води до замърсяване на околната среда. То обаче е в много по-ниска степен от замърсяването от газовете от конвенционалните автомобили.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.