Луиз Хей е едно от най-популярните имена в областта на литературата за самопомощ, пише obekti.bg. Автор е на световни бестселъри на тема силата на позитивното мислене и волята като начин за положителна промяна на живота.

Ето и някои от най-важните и емблематични постулати за позитивен и пълноценен живот.

1. За настоящето
Днес е нов ден, неизживяван никога преди. Живей в настоящето и се наслаждавай на всеки миг. Силата винаги е в настоящия момент.

2. За миналото
Бъди готов да се разделиш със старите, негативни убеждения. Те са само мисли, които запречват пътя ти. Новите ти мисли са позитивни и носещи удовлетворение.
Поучи се от миналото и го остави зад себе си. То не можеда бъде променено. Живей в настоящето.

3. За силата на мислите и думите
Мислите и думите ни постоянно оформят нашия свят и изживяванията ни.
Онова, което даваме, се връща при нас.Това, което мислим за себе си, става истина за нас.
Всяка мисъл, която минава през съзнанието ни, създава бъдещето ни. Всеки от нас сътворява своите преживявания чрез мислите и чувствата си.Това, което мислим, и думите, които изричаме, изграждат преживяванията ни.
Помни: ти не си жерта на своите мисли. Ти избираш своите мисли!

4. За приятелите
Обграждай се с позитино мислещи хора. Позволи да си отидат от живота ти хората, които не те подкрепят.

5. За прошката и вината
Прошката е дар към теб самия, защото те освобождава от затвора, в който сам си се зaключил. Можеш да се разделиш с миналото и да простиш на всички.
Прости си за това, че си се наранил. Прости си за това, че си наранил другите. Прости си за това, че си позволил на другите да ви наранят.
Освободи се от нуждата да виниш когото и да е, включително и себе си.

6. За критиката
Спри да критикуваш. Критиката никога никого не променя. Откажи се от самокритиката. Приеми се такъв, какъвто си. Когато се критикуватш, твоите промени са негативни. Когато одобряваш действията и себе си – ти се променяш позитивно.
Критиката разрушава вътрешния дух. Похвалата го укрепва. Хвали себе си, колкото се може повече. Казвай си колко добре се справяш с всяка дреболия.

7. За страховете
Страховете ти са само мисли. Спри да се плашиш, да се тероризираш с мислите си. Това е ужасен начин на живот. Мислите могат да се променят. Избери да мислиш без страх. Вселената подкрепя изцяло всяка мисъл, в която избереш да повярваш. Изборът на мисли е безграничен. Избери равновесието, хармонията и мира и те ще се изявяват в твоя Живот.

8. За слабостта
Освободи се от потребността да бъдеш слаб. Заслужаваш най-доброто от живота, приеми го сега.
Помни, че не си повластен на никого и нищо, защото ти си отговорен за своя живот.

9. За очакванията
Откажи се да имаш очаквания. Отпусни се свободно и с любов в течението на живота. Обичай себе си. Знай, че на всеки завой те чака добро.

10. За новия поглед
Бъди готов да видиш живота по нов и различен начин, да забелязваш незабелязаните преди неща. Винаги има нов свят, който очаква погледа ти.