Сър Клиф Ричард стана поредната публична личност, която даде подкрепата си за кампания, призоваваща да бъде приет закон, с който да бъде гарантирана анонимността на хора, заподозрени в сексуални посегателства, докато вината им не бъде доказана по безспорен начин, съобщава ВВС.

Британският певец спечели дело срещу ВВС, след като авторитетната медия излъчи кадри от полицейско претърсване на дома му. Според Сър Клиф той нямало да бъде посочен публично като обект на разследване, ако законът защитавал правата му, като „оказала се по-късно невинна жертва“. Полицията нахлу в дома на певеца след като получила сведения за сексуално нападение – обвинения, които в последствие се оказаха фалшиви и полицията не предприе арест.

Целта на кампанията, към която се присъединява сър Клиф, е да се попречи на невинни хора да бъдат охулвани от медиите, без вината им да е доказана изрично. Жертвите на сексуални посегателства получават защита и имената им не се споменават от медиите, но това не важи за техните насилници – доказани или не.