Коктейлите с ракия - хит на Rakia Fest-a (СНИМКИ)
„Вила Ямбол“ е от малкото родни производители, които сами произвеждат бъчвите си и имат специално назначен екип за целта. Друг интересен факт е, че рецептата им за ракията е семейна и се е съхранила през времето. Всъщност „Вила Ямбол“ бутилира първата мускатова ракия през 1986 г. – това е именно Стралджанска. Тяхната Специална Селекция се произвежда в лимитиран брой бутилки с уникален номер. На изложението опитахме и Стралджанска Отлежала, която отлежава в дъбови бъчви 1 година. Сортовете, които се използват за производството на тази ракия са Мускат Отонел и Тамянка. Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите по време на форума. А коктейлите с ракия бяха сред хитовете на форума тази година и събираха най-много публика.
Пламен от софийския бар „5L“ беше приготвил два основни микса за посетителите на щанда на „Вила Ямбол“ - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите за тези коктейли също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадът синергия между модерното и традицията.
А сега да споделим и тайната на миксовете: Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. Ханската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста барманът подготви над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохитото.
Последвайте ни