Платил съм данъци върху 500 000 лева за последната година без карантина (2019) и не ме е срам да го кажа. Това сподели поп идолът Любо Киров в тв интервю наскоро. Като си талантлив и кадърен, като си плащаш данъци върху заработеното, може да изкарваш и милиони, и милиарди. Какви хорнорари взимат родните звезди, пишат "Марица".

Всяка звезда иска  определена сума за концерт или участие в клуб, а при частно парти тарифата скача със солиден процент.
Естествено, гледа се и кой плаща отсреща. Когато пееш на общински празник, искаш едни пари от Гълъбово например, други от Варна.

Пазарлъкът е за чиста сума. Вече плащачът си прави сметка за ДДС и т.н. Поне звездите ни вече масово искат да работят законно - с фактури.
Сумата се превежда, а работа на самия изпълнител е как разпределя парите. На пръв поглед 5 или 10 бона за една вечер изглежда фантастичен хонорар, но да не забравяме, че с всяка звезда върви екип - продуцент, музиканти, често балет, осветители, саунд, разказват посветени. 

Абсолютен шампион продължава да е Лили Иванова. Независимо от повод и място, продуцентът й започва разговора от 100 000 и стига до 140 000 лева. Иконата на българската естрада е безкомпромисна с качеството. Със себе си води екип откъм 25 души - музиканти, трима беквокали, танцьори, двама гримьори, дори масажист.

Лили бие в пъти родните си колеги. Нещо повече, за тези пари у нас може да докараш доста чуждестранни певци от световна величина. Е, не „Металика“ или Бионсе, но солидни имена от втората и третата редица

Не се дава и Васил Найденов. Най-популярният български певец иска между 12 и 15 бона за концерт, при участие в клуб може да свали до 8000.
По петите на Васко Кеца са Любо Киров и Графа.

Плевенчанинът, пробил с група „Те“, когото вече похвалихме, прибира по 7-8 хиляди лева на участие.  Владо Ампов  също може да бъде спазарен за 6-7 хил.

Срещу 5000 лева на участие ще ви забавляват Криско или Орлин Павлов. Супер звездата Миро също взема около тази сума.
Учудващо - повече искат старите кучета Георги Христов и Орлин Горанов. Жоро ще ви изпее „Черно и бяло“ и другите хитове за 8000 лева. Тежки фирми пък са готови да платят дори 10 000 лева, за да чуят кадифения глас на Орлин Горанов.

За 8000 лева ще имате елита на джаза в лицето на Хилда Казасян, Живко Петров и още трима от най-добрите музиканти.
Странно, но по-слабо се котира Михаела Филева, която пее срещу 4000 лева. Може би заради по-младежката публика, която е и по-малко платежоспособна.
За 2 бона може да се уредите с по-възрастни нейни колежки като Марги Хранова или Нели Рангелова.
Изненадващо или не, Силвия Кацарова държи ниво - 5000 лева и ще ви полее „Топъл дъжд“ от песни...

Хазарта и "Ъпсурт" са перфектната комбинация


за купон срещу 9000 лева, когато редят рими от албумите и на Ицо, и на групата. Иначе може да наемете само фронтмена срещу 5000 лева. Или групата да ви забива старите хитове за същата сума.

Толкова ще ви вземат и 100 Кила или Гери-Никол, за да гледате майтапи и яки дупари.
„Фондацията“ на Маричков и Дони са лидерът
 
по хонорар в рока. Сборната формация на звездите взема чисто между 12 и 15 000 лева на забиване.
Плътно зад тях е друга група с участието на Иван Лечев - „Обичайните заподозрени“, разбира се, със Стефан Вълдобрев. Те правят гарантиран купон за 10 000 лева.

За по около 6 бона ще опъват жици класиците от БТР, „Сигнал“ или „Ахат“. 5000 лева ще струват по-нови групи като „Джереми“ или „Остава“. 
По-евтино може да уредите пого със Светльо&The Legends или протестърски блус на Васко Кръпката. Около 3 бона е цената на безкомпромисните музиканти от „Диана Експрес“ или бившия им глас Георги Станчев, когато си е в България.

Ромски славеи предвождат чалга армадата


при хонорарите за участия.  Шампионът е Азис, където пазарлъкът започва от 10 и стига до 13 бона. Зад него са Фики Стораро и Софи Маринова. За 10 000 лева ще има бури в душите ви, моменти за апартаменти и други веселби.

И тук изненада от старата школа - по „десетка“ още върви Ивана. Старите ѝ класики привличат като магнит клиенти и кръчмари с охота наемат прочутата певица от Айтос.

Не се дава и бащата на Фики - Тони Стораро, чиято тарифа е 8000 лева. Толкова вървят сексбомбите Преслава или Галена.
Изненадващо - следва позабравената Анелия с 6000 лева. Не е лъжа, толкова е платено на съвсем прясна сватба.
Постоянните изяви на Андреа в социалните мрежи осигуряват цена от 4000 лева.


Оркестрите за сватби държат висока цена


на пазара, но да не забравяме, че и тук има солидни екипи от музиканти и танцьори, така че наглед големи суми се разпределят между доста хора.
Николина Чакърдъкова ще извие хоро срещу 12 бона, а ако е с пълния си антураж от танцьори, цената може да скочи до 15 000 лева. Подобна е тарифата на класиците от оркестър „Канарите“ с чирпанлията Атанас Стоев.

Срещу 8000 лева ще ви свирят цяла вечер оркестър „Орфей“ на прочутия цигулар Георги Янев, баща на певицата Цветелина Янева.
В Пловдив са базирани и момчетата от оркестър „Марица“, които са особено актуални напоследък. Всичките имат академично образование, свирят прекрасно и прибират „едва“ 4000 лева.
 

Слави и бендът му прибирали по 40 000 от сватба


Слави Трифонов вече е политик, вероятно и бъдещ премиер, така че няма как да го наемете за сватба или частно парти. С готовност ще се отзоват музикантите му.

Преди години и първото е било напълно възможно. Слави и компания са прибирали по 40 000 лева на сватба. Срещу тази сума се включвало всичко - от озвучаването, през КУКУ бенд, до диджея. Слави повече водел купона, предимно пеели Боре Солтарийски, Грахича и останалите.
Разбира се, тарифата е по силата само на баровци, но пък не са едно или две партита с участието на Дългия.