Традицията да добавяме мляко, сметана и захар в кафето си проправя път и се налага съвсем отскоро. Добавянето на масло в кафето обаче е нова и все още недотам популярна практика. У нас за тази напитка използваме израза "бронирано кафе".

Неочакваната комбинация кафе с масло всъщност е невероятно хрумване, защото намалява чувството на глад и по този начин е отлично средство за борба с излишното тегло. Това е добра причина да пиете кафето с масло, както повелява кето диетата. 

С тази добавка сутрешната чаша наслада добива и по-кремообразен вид, съобщава Gotvach.bg. 

Дейв Аспрей първи започва да популяризира този нов нестандартен начин за консумиране на кафе. Разказва, че се убедил в силата на маслото, смесено в тонизиращата напитка, когато е изкачвал върха на планината Кайлас в Тибет. Местните хора там консумирали напитката от VІІ век. Оригиналната рецепта включва вид черен чай, масло от як, сол и мляко, които се слагат в уреда, с който се бие маслото.

Той се чувствал изтощен и безпомощен, но когато изпил животворната напитка, се почувствал буквално презареден. Освен невероятния вкус той смята, че кафето с масло има и още едно предимство – именно чрез него е свалил значителна част от теглото си.

Наред с вкусовите качества новата комбинация ни снабдява с енергията, от която имаме нужда. За разлика от обикновената консумация на кафе обаче маслото като добавка не позволява да ни се доспи изведнъж, след като кофеинът в системата ни се е изчерпал.

Според консумиращите кафе с масло високото съдържание на мазнини намалява скоростта, с която тялото ни усвоява кофеина. По този начин притокът на енергия се увеличава и се намалява резкият ѝ спад.

Почитателите на този нов тренд залагат на най-висококачествените сортове кафе и на възможно най-качественото масло, най-добре органично. Според тях това е съвършената глътка кафе.

Ако решите да опитате тази нова мода, имайте предвид, че бучка масло се добавя само към прясно кафе. Ако я добавим към разтворимо кафе, ефектът на кремообразно удоволствие няма да бъде същият.

За разлика от почитателите на кафето с масло, здравните експерти са на съвсем друго мнение относно тази иновация. Така например диетологът Мадлин Фернсторм казва, че подобна чаша кафе би се отразила пагубно на талията на хората и по-скоро ще ги накара да пълнеят. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук