Комуникацията и интеракцията с хората като цяло е трудна и изисква опит, умение и креативност. Няма значение дали става въпрос за работа или удоволствие, важно е да научите някои психологически трикове, които ще направят нещата в пъти по-лесни:
1. Гледайте някого в очите, когато получавате незадоволителен отговор
Нерядко не харесваме отговора, който получаваме, а понякога дори не го разбираме. Вместо да повтаряте въпроса, погледнете право в очите човека срещу вас. Това ще го накара да се почувства притиснат и притеснен и да обмисли по-внимателно какво и как казва.

2. Останете спокойни, когато ви повишат глас
Трудно е, но опитайте. Повишаването на глас е вследствие на някаква негативна емоция, която може и вие да сте провокирали. Когато обаче не влезете във високия тон, карате човека срещу вас да се успокои и дори да се почувства виновен, че ви се е накарал.

3. Седнете близо до „агресора“
Ако се окажете в една стая с човек, който има агресивно поведение или очаквате да влезе в разгорещен спор, седнете до него. Вероятно няма да ви е много комфортно, но на него също няма да му е. Близостта кара хората да се чувстват неудобно и подсъзнателно понижава нивата на агресия, които смятат да отприщят.

4. Запомнете имената на всички, за да ви запомнят и те
Когато наричате човек по име, това веднага го кара да се чувства специален. Прави добро впечатление и той ви приема по-добре.

5. Напишете на лист мислите си, когато сте напрегнати
Писането помага да се фокусирате по-добре и да запомните това, което искате да кажете. Така мисълта се структурира и дори да мине малко време, остава запаметена. Писането също така освобождава от стреса и помага по-лесно да видите къде може да допуснете евентуални грешки и да се провалите.

6. Намалете опциите си, когато не можете да решите
Да имаш избор е нещо прекрасно, но това идва и с колебанията. Колкото повече опции имате в дадена ситуация, толкова по-трудно ще ви е да вземете решение. Затова ги редуцирайте до не повече от 3-4.

7. Изправете се, за да добиете увереност
Само промяната на позата може да ви накара да се чувствате по-уверени, а и хората да ви приемат насериозно и с внимание. Без значение дали седите или сте изправени, не се прегърбвайте и не бъдете с наведена глава.

Източник: Tialoto.bg.