Япония е интересна страна с уникална култура и красива природа, пише Дарик. Тя несъмнено е гореща дестинация за всеки любител на пътешествията. Но какво трябва да знаете, преди да пътувате до Япония? Ето 10 неща, които не трябва да правите в Япония:
1. Събувайте обувките си, ако влизате в дома на японец
Ако ви поканят на гости в Япония, веднага събуйте обувките си, когато прекрачите прага. В България имаме почти същата традиция, така че това не е странно за нас, но за разлика от тук, в Япония това правило се спазва и в някои ресторанти и различни публични места, като храмове, училища и болници. Най-лесният начин да се ориентирате е по оставените редици от обувки пред входовете. Вътре ще получите удобни чехли, в които да се разходите.

2. Не си „издухвайте носа“ на публични места
Да се изсекнеш на публично място в Япония се смята за изключително грубо. Намерете си тоалетна, баня или друго „скрито“ място, където да се погрижите за това. 3. Не оставяйте бакшиши
За разлика от западния свят, където бакшишът е символ на благодарност и е почти задължителен, в Япония, няма такава традиция. Нещо по-интересно, тук той дори може да се приеме като обида. Независимо дали сте в ресторант или кафене – ако оставите дребни на масата, не се учудвай ако сервитьора ви догони, за да ви ги върне.

4. Не говорете гръмогласно в градския транспорт
Бъдете максимално кратки, тихи и дискретни. Такива са японските привички, докато използват мобилните си устройства на публично място. Докато пътувате в градския транспорт, ще забележите, че всички са на смартфоните си – слушат музика, гледат клипове или чатят, но разговорите по телефона са изключително редки.

5. Не сочете с пръст
Да сочиш с показалец към хора или предмети в Япония се смята за грубо и неприлично. Вместо да използват пръст, японците използват жест, описващ дъга с длан нагоре за да привлекат вниманието върху нещо, което искат да ви покажат. Не използвайте клечките си за ядене, за да сочите наоколо, докато ядете. Това също е проява на лоша култура.

6. Не се пререждайте
Японците буквално обичат да се нареждат в редица по всякакви поводи. Независимо дали чакате автобус, пазарувате в магазина или сте на гарата –опашките и реда са традиция, така че бъдете търпеливи и не се пререждайте.

7. Не яжте „на крак“
В Япония хората просто не се хранят „на крак“. Ако решите да си вземете нещо от безбройните места за „бързо хранене“, изяжте го на място. Напитките по вендинг машините, също се консумират на място. Храненето по спирки, в градския транспорт или по средата на улицата се смята за признак на лоши маниери и неуважение към храната.

8. Не влизайте във ваната, ако не сте си взели първо душ
Очевидно японците държат на чистотата. Повечето традиционни японски домове имат вани, които обаче не се използват за къпане и почистване, а за отпускане и релаксация. Ето защо е прието, че преди да влезеш във ваната, задължително трябва да си се „почистил“ предварително с бърз душ. Добре е да сте наясно с това, ако посетите публична баня и не искате да ви изгонят. Интересен факт е, че ако имате татуировки е възможно да не ви пуснат в банята тъй като в Японската култура те са символ на обвързване с престъпни групировки, като Якудза.

9. Не слагайте соев сос на ориза
Това се смята за огромно неуважение към храната. Традицията тук повелява да сложим соевия сос в отделна малка чинийка и да топим храната си преди всяка хапка. Така че когато се озовете в ресторант, запомнете – никога не слагайте сос директно върху храната.

10. Не си наливайте питие сам
Докато се социализирате и общувате с колеги, винаги пълнете, чуждите чаши, но никога не пълнете своята собствена, тъй като това се смята за грубо отношение. В Япония това е традиция, така че винаги ще се намери кой да ви налее.