Има ли нещо по-невероятно от почивка на екзотична дестинация? Тези пътувания обаче крият някои опасности, които понякога могат да развалят цялата ни ваканция. Тези няколко съвета ще ви помогнат да се предпазите от тези заплахи, а престоят ви ще бъде незабравим, пише Трафик нюз бг.

1. Медуза, корали и риби

В тропическите държави живеят много опасни същества, включително медузи, корали и някои видове риби. Най-добрият начин да се предпазите от тези морски същества са обувките във вода и, разбира се, избягвайте да ги докосвате, без значение колко добре изглеждат. Обърнете внимание и на знаците за опасност, поставени на плажовете. Например, червеният флаг означава "Плуването забранено" и е важно да го спазваме.

Локации: Африка, Азия, Австралия

2. Водни течения

Водните течения могат да ви отведат от брега до открито море за няколко секунди. Ако някога се окажете в такава ситуация, не се опитвайте да плувате към брега и да се борите с водата. Тя винаги ще бъде по-силна от вас. Най-добре е да плувате по посока на течението, успоредно на брега. Когато усетите, че силата му намалява, можете безопасно да се върнете в обратна посока.

Локации: Всички океани и морета

3. Комари

Комарите пренасят много опасни заболявания, включително вируси, и живеят в почти всички тропически страни. За да се предпазите от потенциално замърсяване, винаги носете в себе си спрей срещу насекоми. Също така, сложете си ваксина срещу малария, жълтеница и други заболявания, преди да тръгнете на път.

Локации: Африка, Южна Америка

4. Хищници във водата

Атаките от акули се случват много често. Не е трудно обаче да избегнете срещата с тези хищници. Не плувайте във водата, ако имате открити рани, защото миризмата на кръв привлича акули. Въпреки че акулите не разграничават цветовете, те реагират на силни контрасти, така че не носете ярки бански костюми.

Локации: Плажът на Тихия океан, Атлантическия океан и Индийския океан

5. Улична храна

Уличната храна е добре известна в азиатските страни, независимо дали говорим за Виетнам или Тайланд. Въпреки че няма голяма опасност от тази храна, това може да доведе до няколко проблема. Например хората, които не са свикнали с много подправки, могат да имат проблеми със стомаха. Същото важи и за ресторантите - помолете готвача да не слага твърде много подправки в храната ви.

Локации: Азия, Африка

6. Вода

Известно е, че водата от чешмата не винаги е добра за пиене в някои страни. Но не забравяйте, че ледът, който се поставя в напитките, е направен от същата тази вода. Най-добре е да пиете бутилирана вода от магазин. Препоръчително е да използвате бутилирана вода, и ако решите да готвите.

Локации: Азия, Африка

7. Растения

Екзотичните растения могат да бъдат опасни за вашето здраве. Затова не се докосвайте до онези, които не са ви познати, докато се разхождате сред природата.

Локации: Азия, Африка, Австралия

8. Слънчеви изгаряния

Топлината на тропическото слънце може да причини болезнени изгаряния. Не излизайте на открито без крем със защитен фактор. Също така е добре да носите дрехи с дълги ръкави, които допълнително ще ви защитят.

Локации: Азия, Африка

9. Маймуни

Тези привидно безобидни животни, живеещи в Тайланд и околните страни, могат да бъдат наистина агресивни и дори да атакуват хора, които носят храна. Когато се срещнете с маймуни, махнете бижутата си и скрийте камерата си, защото няма да се поколебаят да откраднат това, което носите.

Локации: Азия

10. Змии

Отровните змии са много разпространени в тропическите страни. Повечето от тях атакуват при самозащита, затова бъдете внимателни, за да не ги настъпите.

Локации: Азия, Африка, Австралия

11. Кражба

Кражбата е глобален проблем. Но в Тайланд ценните неща могат да изчезнат дори от сейфа. Препоръчително е да пазите вашите ценни вещи на различни места, и ако имате повече пари, най-добре е да ги държите в карта. Бъдете особено внимателни, когато сте на плажа или на пазар.

Локации: Азия, Африка

12. Трафик

Само местните хора могат да разберат правилата за трафика в някои държави. Шофьорите често комуникират с жестове и сигнали. Затова, бъдете внимателни, когато карате велосипед, мотоциклет или когато пресичате улици.