Руснаци спасиха сезона по Южното Черноморие. Плажовете в Слънчев бряг са пълни. След 10 часа няма място нито в свободната зона, нито под чадърите, каза пред bTV морският спасител Стиян Андерсен. 

От регионалната туристическа камара в Бургас обявиха, че през това лято т.нар. висок сезон, през който и цените са най-високи, и туристите са най-много, ще бъде рекордно кратък- до средата на август. Прогнозите им обаче се оказаха грешни. 

Вече трудно се намират места в хотелите, а според специалисти от бранша поне до 20-23 август базата ще е пълна на макс. 

Някои хотели са успели да наваксат със специални оферти спада от юни и юли. 

Пуснахме специални оферти за конкретни пазари, които реагираха добре и успяха да компенсират недостатъчния брой туристи от немския пазар, каза Александър Александров, който е управител на хотелски комплекс в Слънчев бряг.

„Сезонът започна колебливо и това повлия на по-малките туроператори по Южното Черноморие, тъй като техните възможности са ограничени. Това се отрази на хотелиерите, тъй като нашите партньори от чужбина имаха проблеми с първоначалните записвания и закъсняха с авансовите преводи, които са по договор, а това влияе подготовката на базите на хотелите“, заяви Георги Илиев, който е сред най-опитните хотелиери и туроператори. 

„Постепенно след втората половина на юли това се преодоля. Нашите прогнози за кратък сезон се опровергаха. Очаква се, че и през септември ще има много туристи“, добави той.

Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев допълни, че комплексът се е напълнил. 

„Почти всички места са заети. Профилът на туристите не е променен. Стана малко по-тихо, идват семейства с деца, има и младежи. Сезонът тръгна трудно поради политиката на големите туроператори и намаляването на броя на самолетите. Дадохме специални оферти и се навакса бързо спадът“, добави той. 

Хотелиерът Ростислава Димитрова пък призна, че сезонът е по-слаб от миналата година, но изтъкна, че никой не отчита факта, че през май и юни сме имали по-малко туристи заради хубавото време в Европа и лошото в България. Кой ще дойде в дъжда и ще избяга от слънчевото време, попита тя.

„Другата причина за по-слабия сезон е, че много от полетите от Германия бяха отменени. Има самолетни компании, които пренасочиха 80% от полетите към Турция. Това е игра на големите туроператори“, коментира хотелиерът.

„Намаляването на цените ще нанесе удар по качеството на туристическия продукт. Високият сезон ще продължи до 20-23 август. През междинния сезон цените ще паднат“, прогнозира  Пламен Копчев.

„Цените са с 15% по-ниски за двузвездна и тризвездни база от 1 август. Варират между 15 и 20 евро“, каза пък Георги Илиев.