Крепостта "Туида" край Сливен спечели в онлайн гласуване първото място в категория "Туристическа атракция/обект" в конкурса на Министерството на туризма. За отличието бяха номинирани 20 обекта в страната, а победителят бе определен с гласуване в интернет, което продължи близо две седмици.
"Туида" спечели след драматичен обрат. Крепостта водеше в класацията още от самото начало с малко повече от 20 процента от гласовете. Както БЛИЦ вече разкри, в разгара на кампанията само за една нощ подкрепата за "Туида" мистериозно се стопи и тя падна на опашката във временното класиране с нищожните 1,95 процента. Първи се оказа Дворът на кирилицата в Плиска.  

От Министерството на туризма обяснили на екипа на "Tуида", че не е станала техническа грешка при отчитането, просто другият обект изведнъж получил много гласове. Вероятно това мобилизира сливналии, гражданите със сливенски корени, които живеят на други места в страната или в чужбина, и гостите на града, вече посетили обекта. Сега под Сините камъни заслужено ликуват и се тупат в гърдите, че най-добрата туристическа атракция в България е на тяхна територия.
 

Ръководителят на крепостта Мая Иванова обясни, че голяма част от културния живот в Сливен преминава през "Туида". През последните дни там е имало много посещения на туристи от други градове и интересът им е бил предизвикан от номинацията на обекта в конкурса.

Крепостта бе отворена за посещения на днес, след модернизиране в рамките на проект за над 5 милиона лева. Извършена бе цялостна консервация на крепостните стени и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта. Там има експозиция на бойна техника и снаряжение, макети на воини в цял ръст, облекла и др.

Ръководителят на крепостта каза още, че наградата и най-вече подкрепата на сливналии е мотивирала екипа да работи още по-усърдно и с още по-голяма отговорност.