Шефът на Националния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски разкри, че с особено внимание се следи темата за туризма. 


"Вчера се проведе среща на министрите на туризма от ЕС и се очаква да се издигнат общоевропейски препоръки, особено по отношение на пътуването и начина на събиране. Най-големият проблеми при този бизнес е струпването на хора в хотелите и местата за хранене.

Трябва да се изработят механизми да няма такова струпване, за да може да продължи този бизнес. Има идеи от Гърция и от Турция. Само Италия като сериозно пострадала заяви, че това изобщо не им е приоритет тази година.

Имаме разговори с министър Ангелкова, но засега е ясно само, че ранният сезон е пропуснат. Идеите са насочени към късен летен сезон и автомобилно придвижване", уточни шефът на щаба", каза Мутафчийски. 

Добри новини за късно море даде вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него втората половина на летния сезон най-вероятно няма да е засегната от коронавируса и българите ще могат да ходят на почивка – при строго спазване на лични хигиенни условия и социална дистанция. Влизането в морето не представлява засилен риск, смята той.