От утре българските граждани могат да пътуват за Република Кипър без да се подлагат на предварителен тест за коронавирус, доколкото страната ни е в групата на страните, които Кипър ще третира най-благоприятно, става ясно от преразгледания списък на страните, от които Кипър ще приема пътници, публикуван от кипърското издание "Филелефтерос".

Днес кипърските власти преразгледаха списъците на страните, от които страната ще приема пътници, като и към двете категории според епидемиологичния риск бяха добавени нови страни.

Пътниците, пристигащи в Кипър, са разделени на две категории според страната на произход. Критериите, по които са направени списъците, се основават на коефициента на репродукция на вируса (Rt), броя на новите случаи, процента на смъртността, обхвата на тестването на населението, клъстърното разпространение и т.н.

В първата категория са страните с по-нисък епидемиологичен риск и в нея влизат Австралия, Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Швейцария, Унгария, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Словакия и Южна Корея. Гражданите на тези страни няма да са длъжни да разполагат предварително с тест, който удостоверява, че не са заразени с коронавирус.

Във втората категория са Белгия, Франция, Ирландия, Израел, Италия, Ливан, Йордания, Холандия, Испания, Полша, Румъния и ОАЕ. Техните граждани ще трябва да представят лабораторен тест, направен до 72 часа преди момента на заминаване.

Кипърските власти ще извършват тестове на място на избрани пътници от всеки полет. Поради динамичността на епидемиологичната обстановка списъкът на страните в различните категории може да се промени във всеки момент.