Ще се изненадате колко големи ползи може да има играта за нашите деца и колко много помага за тяхното развитие.

Например, ако детето обича да играе на лекар, то може да прояви много повече съпричастност към другите деца.

Или ако обича да играе с грим, това може да повиши самочувствието му в тийнейджърските години, пише profit.bg.

Ето някои игри, които ще бъдат от голяма полза за децата:

1. Лекар

Играта на лекар може да бъде чудесен инструмент за развитие на мозъка, както и за социално, и когнитивно развитие. Тази игра може да помогне за подобряване на социалните и езикови умения на детето, да подобри въображението му и да разшири знанията му за това какъв е светът.

Подобен тип игра стимулира творчество и въображение, по-добро самочувствие, емпатия, умения за аналитично мислене, социални умения, добро психично здраве, езикови и комуникативни умения.

2. „Познай кой“ помага на децата да развият логическо мислене

Играта „Познай кой“ притежава много важни образователни ползи за нашите деца. Освен основните предимства от тези игри, като редуване, спазване на правила и спортно майсторство, играта може да помогне на детето да различава цветове, да разпознава противоположностите, развива описателни умения, подобрява артикулацията, развива логическото мислене

3. „Дженга“ учи децата на търпение и може да помогне за вземане на решения

Тази игра изисква много концентрация, подобрява координацията око-ръка и вземането на решения, а идеята на играта е да научи децата на търпение. Не само това. Според проучване Дженга е подходяща за тренировка на мозъка и може да подобри когнитивните умения.

4. Пъзелите могат да предотвратят стареенето на мозъка

Пъзелите са една от най-добрите игри за деца - те не само са забавни, но и дейността може значително да повлияе на когнитивните способности. Те също така намаляват шансовете за развитие на психично заболяване, като загуба на памет, деменция или болест на Алцхаймер.

5. Шахът ще научи децата на стратегия и решаване на проблеми

Шахът е друга изключително полезна детска игра. Разбира се, това изисква много стратегия, решаване на проблеми и критично мислене, но може да помогне и за обработката на информация много по-бързо.

6. „Скрабъл“ обогатява речника на децата и може да подобри паметта

Скрабъл обогатява речника, подобрява паметта и кара децата да използват различна част от мозъка си.