От началото на годината Есил Дюран е много активна като моден дизайнер. Тя обаче е категорична, че музиката е в центъра на целия й живот. От самото начало, първите й спомени са свързани с музика, с ритъм, с мелодия и танц, предава planeta.tv. Всичко се върти около музиката:

“Изборът ми в живота, един от най-важните избори - за партньор, също е свързан много тясно с музиката, така че музиката е целия мой живот. А любовта е смисъла, защото музиката и любовта са много свързани, а всичко това дава смисъл на живота.”

“Без любовта на бих могла да правя музика, не бих могла да изразя това, което искам и хората да ме разберат по най-добрия начин и да ме харесват. Не бих могла да бъда естествена, ако няма любовта и тази двигателна сила, която ме кара да творя. Творчеството се ражда от самата любов, си мисля аз”, откровена е певицата.

Звездата на телевизия “Планета” споделя, че кариерата е изключително важна за всеки един човек, но подчертава, че отдавна като че ли сме свикнали по-скоро жените да са по-активните от самите мъже.

“Ако нямаш кариера, сякаш губиш своята самоличност. Тя изисква своето време, отнема много, отнема голяма част от онова чисто женско, майчинско отношение, което би могла да оставиш у дома и би могла да дадеш на детето си, но всичко е в баланса и мярката.”

Есил Дюран казва,че на пръв поглед хитовете са с проста мелодия и за слушателите това трябва да е много елементарно, а то всъщност се оказва най-трудната задача за хората, които се занимават с музика.

“Всички се стремим към хита, но една малка част от изпълнителите имат подобни, така че успех на всички.”

За изпълнителката приятелите са много важни, а част от тях са от най-ранните й детски години. Продължават да поддържат контакт, да се срещат, не толкова често, колкото на нея й се иска, но са много близко до нейното сърце.

“Благодаря им за всичко, благодаря им за разбирането, благодаря им за усмивките, благодаря им за милото отношение.”