Модният експерт проф. Любомир Стойков коментира тоалетът на първата ни дама Десилсава Радева, с който тя бе на официалната визита на президента румен Радев във Виена. Интервюто си пред списание Esquire (България) той сподели в личната си страница във Фейсбук.


- Трябва ли да има хора, които да се грижат за визията на президента и неговата дама? И има ли такива в България?
- Дойдохме си на думата. Задължително е държавният глава и неговата съпруга да бъдат консултирани по въпроси, свързани със стила и публичното поведение, в това число за облеклото, и въобще за външността им. Дрехите и допълненията играят много важна функция в изграждането на публичния имидж, в осъществяването на ефективна комуникация с хората, с обществото като цяло – и това не бива да бъде пренебрегвано и подценявано. Знаеш ли каква е световната практика в това отношение?

- Ако трябва да бъда честна, не съм се гмуркала в тези дълбоки води.
-     (Смее се.) Все повече се обръща внимание не само на тоалетите, с които се облича първата дама, но и въобще на нейния стайлинг. Например, Мишел Обама разполагаше не само с фризьор, но и с гримьор, който 24 часа на ден бе на нейно разположение – зачислен на заплата в антуража й, придружаващ я непрекъснато. Но понякога обществото тълкува това като ненужно разхищение на държавния бюджет. Да си спомним, че наскоро се вдигна голям вой за високата заплата на личния фризьор на френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец…

-     Отново те връщам на наш терен – какво мислиш за имиджа на петте първи дами?
-     За Десислава Радева все още е рано да се правят генерални обобщения. Юлиана Плевнелиева така и не се появи в публичното пространство и не влезе в ролята на първа дама. Стилът на Мария Желева беше общо взето като този на президента Желев – твърде семпъл. Бих откроил Антонина Стоянова и Зорка Първанова. И двете имаха стил, подходящ за техните позиция и статут. Похвално е, че те се доверяваха на български модни къщи и дизайнери – Антонина Стоянова на „Рила стил“, а Зорка Първанова на Фани Пападопулу. Г-жа Стоянова наблягаше и на модата да се носят шапки – и го правеше успешно, като ползваше услугите на известната българска шапкарка Ирина Сардарева.

- Ти какъв съвет би дал на първата ни дама?
- Първо, по отношение на имиджа – да намери своя собствен стил съобразно новата й функция и да се довери на български дизайнери и стилисти. Иначе най-лесно ми е да кажа: „Да скъсява косата и да удължава полата!“, но не е толкова елементарно. Би следвало по-активно да търси съветите на имиджмейкъри, консултанти по публично поведение и експерти по етикет и протокол, но и да се вслушва във вътрешния си глас. Второ, да използва максимално ресурса на първа дама в името на стойностни социални каузи и хуманни инициативи. Да не забравя, че има и важната задача да бъде образец за висока визуална култура, да бъде пример за подражание и възпитание в духа на непреходните човешки ценности и национални добродетели!