Безопасно ли е да се подава ток с кабели на автомобил с изтощен акумулатор? По форумите в интернет се срещат противоречиви отговори, аргументирани с най-разнообразни примери.

Производителите се измъкват с формулировката, че двигателят може да се стартира с помощта на външна батерия "съгласно приложената схема". Инструкциите обаче мълчат по въпроса с директното свързване на акумулаторите на два автомобила с кабели.

Даването на ток е допустимо, но нежелателно за колата-донор, смята експертът на руското сп. "За Рульом" Михаил Колодочкин.

Навремето, когато автомобилите имаха далеч по-просто устройство, това бе ежедневно явление. Днешните коли обаче са по-скоро мобилни компютри и тази наглед рутинна операция крие опасности за бордовата електроника.

След детайлно проучване на упътванията за експлоатация на някои от най-популярните модели на пазара и консултация със специалисти от официални сервизи, Колодочкин изброява рисковете от даването на ток и най-често допусканите грешки, резултат от които понякога може да бъде сериозно изтъняване на портфейла.

За да видите осемте най-големи грешки при подаване на ток на кола с изтощен акумулатор, посетете auto.blitz.bg.