Как да караме по пясъка? Този въпрос сигурно е бил на дневен ред у мнозина сред вас на фона на ежедневните новини за някой заседнал джип на плажа, заснет  с камера и станал национална новина. Сега ще ви запознаем с 6 начина и неща, които ще ви помогнат отлично в тази ситуация. 

Лято е и шофьорът го дърпа към морето. Но нека се научим да не засядаме на крайбрежния плаж. 

При това със ситуацията, в която шофьорът трябва да мине през пясък, той не се сблъска само на брега на водоема, а и по селски пътища. 

Най-добре в пясъка се чувства автомобил със задвижване и на четирите колела, с широки и рошави гуми, както и с мощен двигател с добър запас на системата за охлаждане.  

Важно е теглото на автомобила, а по-точно натиска върху грунта. Колкото по-малко тежи автомобила и колкото е по-голям диаметъра на гумата, толкова по-добре той ще се придвижва из пясъка. 

Впрочем и с автомобил с нормално - предно или задно - задвижване може да се мине по пясъка, ако се спазват  някои правила. 

Да се мине по пясъка не е лесна задача. Затова и на преодоляването на пясъчните дюни са базирани цели паркове за развлечения. 

Огромните пикапки със задвижване четири по четири не само могат да отидат до самата вода, но и да се движат по самия ръб на водоема.


Най-важното е водата да не попадне във въздухозаборника на двигателя. Все пак тогава хидроударът е неизбежен, а това ще доведе до тежки последствия във вида на основен ремонт на двигателя или неговата замяна. 

Правила за движение по пясъка

В началото си представете, че пясъчният участък на селския път започва неочаквано. Повечето шофьори ще се опитат да минат на скорост този участък и това е правилно. 

За да научите останалите тънкости на безаварийното шофиране по пясък, посетете auto.blitz.bg.