Бизнесменът, поет и колекционер на картини Ангел Симеонов е направил голям жест към Казахстан. Той е написал текст за песен, която е в чест на годишнината от обявяването на Астана за столица на страната. БЛИЦ се свърза с г-н Симеонов, за да ни разкаже повече за проекта, кой ще е изпълнител на песента и кога ще бъде записана тя. 

"Посланикът на Република Казахстан в България  Н. Пр. Тимертай Избастин ме помоли да направим тази песен. Тя ще бъде изпълнена по време на честванията на 6 юли в Астана, Казахстан. Тя е подарък за 20-годишнината от обявяването на Астана за столица. Получи се една великолепна, много хубава песен. Орлин Горанов я изпълнява, тази вечер ще се запише гласът“, разясни пред БЛИЦ авторът на текста и продуцент Ангел Симеонов.

Той разказа още историята на града и как е станал столица на азиатската страна.

„Столица до тогава е бил град Алмата. Президентът Нурсултан Назърбаев прави това, което е направил Константин Велики през 330 г., премества столицата от Рим в Константинопол. Астана е в центъра на страната в степта и такава е била идеята Назърбаев. Китай е страната на Небесното царство, Япония на Изгряващото слънце, а Казахстан е на Великата степ. Затова специално място в текста на песента е отделено и за великара степ“, казва авторът.

„Тази страна е една от най-големите в света. На 9-о място е с 2 800 000 кв. км. - огромна държава е. Те са в Евразийското пространство, заедно с Русия, Беларус, Казахстан, там е и космодрумът Байконур“, разказва още Симеонов.

„Ние имаме един корен с тях. Нашите народи са от едно място. Уногундурите (прабългарите – бел. а.) и казахите са номадски народи. Те остават там. Основната религия е Тангризмът. Много малко са народите в света, които имат хан или кан. Те са другият народ, който имат хан.

Орлин Горанов е подходящ за изпълнител, не само гласът, като химн на столица трябва да звучи малко по-оперно.

Може би ще включим в песента и един речитатив, който ще го каже Тимертай на казахски. В този език всяка дума има по една гласна и само те може да го говорят.

Г-н Симеонов предостави и текста на песента:

Астана
Изправил могъща снага,
преминал на кон вековете,
народът на горда страна
препуска в галоп с ветровете…

Астана, Астана, Астана,
приказка бяла в снега,
родена във светли мечти,
столице, моя съдба –
град на милиони съдби!

Астана, Астана, Астана –
болка, тревога, тъга,
във степта велика, безкрайна
блян на герои незнайни
и сбъдната моя мечта!

Пр.: Астана, Астана, Астана,
в утрото нова Зора,
бяла надежда в степта,
моя любов, Астана!


Други песни по стихове на Ангел Симеонов:


Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ