Има цял списък с причини да консумираме овесени ядки редовно и една, но съществена, да не го правим – вкусът. Свежи продукти и малко помощ от „Бон Апети“ обаче са достатъчни, за да трансформират не дотам пленителните ядки в кулинарен шедьовър.

Вижте как да го постигнете и вие.

Малинов сладкиш с овесени ядки

Необходими продукти:

Източник: Thinkstock/Guliver

125 г краве масло
100 г овесени ядки


100 г брашно
100 г захар
1 щипка сол за малиновия крем:
300 г замразени малини
170 г захар
100 г краве масло
100 мл портокалов сок
5 жълтъка
3 яйца
1 лимон

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява. Овесените ядки се смесват с брашното, захарта и солта. Налива се маслото и се разбърква.

В правоъгълна плитка тава, покрита с пергаментова хартия, от тестото се оформя блат, като се притиска добре.

Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.

Малините се слагат в малка тенджера, налива се портокаловият сок и се варят, докато омекнат – около 5 минути.

Пасират се, прецеждат се и се оставят да се охладят, за да не се пресекат след това яйцата.

Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта, настърганата лимонова кора и 50 мл лимонов сок.

Прибавят се охладените малини и кремът се вари на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Дърпа се от котлона и се разбърква с маслото.

Малиновият крем се изсипва върху охладената основа и сладкишът се пече 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се много добре.

Нарязва се на правоъгълници и се поднася.

Мъфини с овесени ядки

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:

190 г фини овесени ядки
150 г кокосова захар
200 мл прясно мляко
50 мл олио
2 банана
2 яйца
2 с. л. мед
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 ванилия
кората от 1 портокал

за гарниране:
50 г шоколадови калети
50 г захаросан кокос
50 г сурови бадеми
1 банан

Начин на приготвяне:

Бананите се смилат с прясното мляко, олиото и яйцата.

Прибавят се овесените ядки, ванилията, кокосовата захар, медът, бакпулверът и настърганата портокалова кора. Отново се смила.

Сместа се разпределя в тава за мъфини, в дупките на която са поставени хартиени формички.

Мъфините се гарнират с накълцани шоколадови калети и бадеми, захаросан кокос и нарязани на кубчета банани.

Пекат се 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се охлаждат добре.

Салата с овесени ядки, чери доматчета и млечен дресинг

Необходими продукти:

Източник: Thinkstock/Guliver

350 г овесени ядки
800 г чери доматчета
1 глава червен лук
200 г майонеза
50 г кисело мляко
сол и бял пипер на вкус  

Начин на приготвяне:

Овесените ядки се сваряват и отцеждат. Заливат се с предварително смесените майонеза и кисело мляко, овкусени със сол и пипер.

Добавят се нарязаните надребно червен лук и на половинки или на четвъртинки чери доматчета.

Всичко се смесва добре и се сервира.

Печени овесени ядки с плодове

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:

150 г овесени ядки
400 мл прясно мляко
5 с. л. кафява захар
60 г орехи
2 яйца
1 зелена ябълка
200 г ягоди
2 банана
1 ванилия
1/2 ч. л. канела
краве масло за намазване  

Начин на приготвяне:

Ягодите се почистват и се разполовяват. Бананите се белят и се режат на дебели кръчета.

Ябълката се обелва, почиства се от семките и се нарязва на малки кубчета. Плодовете се слагат в намазана с масло тава.

Поръсват се с овесените ядки и накълцаните орехи и се разбъркват. Заливат се с прясното мляко, смесено с яйцата, захарта, ванилията и канелата.

По желание десертът се поръсва и с кокосови стърготини и се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Овесени крекери

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:

150 г фини овесени ядки
100 мл прясно мляко
100 мл вода
50 г сирене „Чедър“
1 ч. л. сух риган
сол на вкус
брашно за поръсване  

Начин на приготвяне:

Млякото и водата се загряват и с тях се заливат овесените ядки. Оставят се за 10 минути да се накиснат. След това се прехвърлят в купа, за да се охладят.

Към тях се добавят фино настърганият чедър и ригана, и се меси с ръце докато се получи мека топка.

Върху хартия за печене се поръсва малко брашно, поставя се тестото, отгоре се поръсва с още малко брашно и се разточва тънък правоъгълник. Изрязват се кръгчета с помощта на кафена чашка. Хартията се прехвърля в тава за печене.

Крекерите се пекат около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се изваждат върху метална скара, за да изстинат.