В кухнята с Алфредо Торес
Рибни крокети
Необходими продукти:450 г филе от бяла риба
300 мл прясно мляко
450 г сварени картофи
1 скилидка чесън
3 с.л. ситно нарязан магданоз
2 яйца
15 г масло
225 г галета
Начин на приготвяне:
Първо накисвам за 15 минути рибното филе в млякото. Отцеждам и после почиствам от кожата и костите. Следва пасиране на рибата заедно с картофите, чесъна, тук добавям и магданоза. Предварително съм разбил яйца с маслото и съм овкусил със сол и черен пипер. Добавям 2 с.л. прясно мляко и разбърквам добре.
Така получената смес оставям за 30 минути в хладилника, за да се стегне. И после с мокри ръце оформям от нея продълговати крокети. Те се овалват в галета и се пържат до зачервяване в предварително сгорещено олио. Изпържените рибни крокети се отцеждат върху салфетка и се сервират топли.
Конгри
Необходими продукти:300 г консервиран червен боб (150 г зрял фасул)
200 г ориз
3 глави кромид лук
2-3 червени замразени чушки
2-3 с. л. зехтин
3-4 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
по 1-2 щипки риган и кориандър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Бульонът от консервирания фасул се кипва. Слага се оризът и ако е необходимо, се добавя още течност, така че съотношението при варенето да е 3:1. Лукът и чушките се режат на ситно, запържват се в сгорещеното олио за 5 минути и се овкусяват с подправките. Прибавя се фасулът, разбърква се и се наливат 1-2 с. л. от бульона. Слагат се свареният ориз, накълцаните магданоз и чесън, разбърква се и ври още 2-3 минути. Рецептата се приготвя бързо и за сметка на това е много вкусна и полезна.
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна
Необходими продукти:8-10 чушки
500-600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат (или 1/2 ч. ч. домати от консерва)
2/3 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
за соса:
2 яйца
2 с. л. (с връх) брашно
2 с. л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Пълнените чушки с кайма и ориз са типичен представител на българската национална кухня и са любими на Алфредо, макар най-често да ги приготвя не той, а съпругата му. Въпреки това нямаше как да не попаднат в неговото любимо меню.
Първо се приготвят продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза. Каква кайма ще изберете зависи от вашите предпочитания, може да е свинска, телешка или пък смес. След това в дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте лука, а след малко и ориза. Запържвате за 3-4 минути, докато ориза стане стъклен и добавяте червения пипер, както и 2 настъргани домата, и 1 кафена чаша вода. След като оризът поеме течността, добавяте и каймата, като старателно разбърквате, за да не стане каймата на бучки. Добавяте черния пипер, 1 чаена лъжица сол и нарязания на ситно магданоз, разбърквате и сваляте сместа от котлона.
Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.
За приготвянето на соса за пълнените чушки разбивате яйцата и киселото мляко. В сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко. Разбърквате до получаване на хомогенна смес.
Тропически бананов коктейл
Необходими продукти:1/2 чаша прясно мляко
половин чаша сок от ананас
1 банан
лед
Начин на приготвяне:
Поставете всички продукти в миксер и разбъркайте за 3 минути. Ако сместа не е била достатъчно чиста, прибавете другата част от ананасовия сок. Декорирайте с част от банан или ананас.
Съветът на Алфредо е готовият коктейл да се налее във висока стъклена чаша и пожелание да се декорира с плажно чадърче и сламка.
Подготви Анелия ПОПОВА
Последвайте ни
1 Коментара: