Дует „Пирин“ е част от фолклорния каталог на музикална компания „Ара мюзик”. Зад артистичния псевдоним стоят двама млади, усмихнати и талантливи млади хора: Румен Иванов е роден през 1987г. Израства в самоковското село Бели Искър. В семейството му винаги на почит е била македонската песен. Радостина Димова е родена през 1990 г. в гр. Самоков. Започва да проявява интерес към музиката още в най-ранна детска възраст. Взима първите си уроци на 10-годишна възраст. Освен двойка на сцената, Радостина и Румен са двойка и в живота, като споделят и общото си хоби: разходки сред природата, като страст им е планината.

Лазаня болонезе

Продукти: 
1 пакет кори за лазаня 

Продукти за сос болонезе: 
500 г кайма 
800 г домати от консерва 
1 глава кромид лук 
1 морков
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. бяло вино 
1 ч.л. босилек 
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
сол на вкус
зехтин
 
Продукти за сос бешамел:
500 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно 
2 с.л. краве масло
150 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
  
Начин на приготвяне: 
Първо пригответе соса болонезе. Нарежете на ситно лука и моркова и ги запържете в 2-3 с.л. зехтин. Добавете и счукания чесън. Като омекнат, прибавете каймата и разбърквайте непрекъснато, докато се задуши и стане на трохи. Доматите почистете от люспите и нарежете на ситно. Изсипете доматите и виното към каймата. Подправете със сол, черен пипер, риган, чубрица и босилек. Оставете сосът да къкри на бавен огън около 40 минути. Идва ред и на соса бешамел.
 В дълбок съд запържете брашното в разтопеното масло. След това на тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете прясното мляко. Оставете соса да къкри на бавен огън, докато се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. В намазана тава сложете един ред кори за лазаня, отгоре бешамелов сос и сос болонезе и отново кори, редувайте, докато се свършат продуктите, като завършвате с корите и залейте лазанята със сос бешамел. Изпечете я във фурна, загрята на 180 градуса за около 40 минути. Малко преди да е готова, я поръсете обилно с настърган кашкавал. Върнете я обратно във фурната, докато хване хрупкава коричка.

Пълнени патладжани с кайма

Продукти:
6 бр. патладжани
500 г кайма 
сол 
черен пипер
4 с.л. ориз 
1 глава лук
1 морков 
2 домата
100 г кашкавал 
олио 

Начин на приготвяне: 
Разрязвате патладжана на две (по дължина), посолявате го хубаво и го оставяте за 30 минути. След което го измивате добре. Вътрешността на патладжаните внимателно се изрязва, а самите те се пускат за кратко във вряща подсолена вода – 2-3 минути. Нарязвате лука и моркова на дребно. В дълбок тиган с малко мазнина, леко запържвате или задушавате последователно лука и моркова, добавяте каймата и ориза, както и нарязаната вътрешност на патладжана. Овкусявате със сол и черен пипер. Може и други подправки като чубрица например. Нареждате патладжаните в тавичка, която е предварително намазана с олио. Пълните ги с плънката и слагате в предварително загрята фурна. Когато видите, че ястието е почти готово, наръсвате обилно с настърган кашкавал и слагате колелца домат. След като е готово, може да го украсите с пресен магданоз.

Пилешко филе със сметанов сос и броколи

Продукти: 
1кг. пилешко месо 
450 г броколи 
400 мл. течна сметана 
2 с.л. масло 
1 с.л. брашно 
1 ч.ч. зеленчуков бульон 
черен пипер 
сол на вкус 
риган 
мащерка 
 
Начин на приготвяне: 
Сложете тенджера с вода на котлона и сложете вътре 3-4 супени лъжици сол. След като водата заври, добавете зеленчуците за 6-7 минути и ги извадете. Изсипете ги в гевгир и ги изплакнете обилно под чешмата със студена вода. Нарежете месото на дребни късчета и го запържете за 5 мин. в дълбок тиган, в който сте загрели добре маслото. Добавете бульона, разбърквайте добре, докато заври. Щом заври, добавете и сметаната и подправките. В малко вода добавете 1 супена лъжица брашно, разбъркайте добре и добавете към ястието в тигана. Бъркайте, докато сосът започне да се сгъстява. Когато се сгъсти, добавете зеленчуците и разбъркайте добре. Вече готовото ястие може да поднесете и като поръсите малко магданоз.

Пълнени печурки с извара и кисело мляко

Продукти:
20 бр. печурки
50 г кашкавал
100 г извара
50 г кисело мляко
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
черен пипер
масло
 
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват и се отстраняват пънчетата. В купа се смесват киселото мляко и изварата, прибавя се черен пипер, магданоз и копър. Сместа се разбърква, напълват се гъбите и се настъргва кашкавал отгоре, като върху всяка печурка слагаме по едно малко парче масло. Подреждат се в тавичка, на дъното на която се налива малко вода. Пече се в предварително загрята фурна 35-40 минути на 200 С.

Домашна бисквитена торта

Продукти: 
2 пак. бисквити тип Закуска (Какао, Ванилия) 
1л.прясно мляко 
2 пакета пудинг(какао, ванилия) 
5-6 с.л. захар
 
Начин на приготвяне: 

Натрошавате какаовите бисквити във формата на тортата. Приготвяте ваниловия пудинг според указанията на опаковката. Когато се сгъсти, го махате от котлона и докато е още горещ, го изсипвате върху натрошените бисквити, като хубаво ги разбърквате, за да може да попият от крема. След това повтаряте всичко това с ваниловите бисквити и какаовия пудинг. Когато е готова, тортата се слага за 2 часа в хладилника, за да изстине и да се стегне. Може да декорирате с шоколадови перли, кокосови стърготини или друго по избор.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ