Ива Давидова е родена на 10.12.1988 г. в гр.София, но живее в гр. Перник. Още на 4-годишна възраст проявява интерес към музиката. Подкрепяна безрезервно от семейството си, тя започва да свири на пиано и да развива своя музикален талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси. Първата й изява на сцена е на осемгодишна възраст в артсалона на Двореца на културата-гр.Перник. Следват години, през които интересите й гравитират между поп музика и фолклор, докато слънчевата певица не открива своето уникално място в народната музика, благодарение на срещата си с композитора Калоян Бакалов. В репертоара си има над 500 фолклорни песни от всички фолклорни области на България, между които: „Лено ле, моме галено”, „Стояне, любе Стояне”, „Мари Марийко”, „Айде, Яно”, „Целувай ме, мило либе” и много други. Специално място заема авторската интерпретация „Свети Георги” и „Песен за Перник”, посветена на любимия й град. Хобита й са езда, планински туризъм, голф. Вкарваме я обаче в кухнята, за да видим как се справя и там!
 

Баница със сирене със заливка

Необходими продукти:
500 г фини точени кори за баница
400 г кисело мляко
4 бр. яйца
1 с.л. брашно
500 г сирене
10 с.л. олио
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
За заливка:
100 г масло
2 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
 
Начин на приготвяне:

В купа се счупват яйцата, слага се кисело мляко и се разбиват. Налива се олио, 1/4 ч.л. сол и се разбива добре. Поръсва се с брашно и бакпулвер и отново се разбива.
Намазва се с олио кръгла тава. Слагат се два листа точени кори, върху тях се нанасят 5-6 с.л. от яйчената смес. Поръсва се с натрошено сирене.
Редят се два листа кори, яйчена смес и сирене. По този начин се нареждат всички продукти, като последният ред кори се оставя без плънка.
Корите се навиват на кръгове, поливат се с разтопено масло. В купа се разбиват двете яйца за заливката с чаша прясно мляко. Полива се подготвената баница. Тавата се слага в ниската част на фурната, загрята до 180С. Баницата се изпича за около 40 минути.

 

Баница с ябълки и орехи

Необходими продукти:
1 пакет фини кори за баница
2 големи ябълки
50 г. орехови ядки
4-5 с. л. захар /може и кафява/
2 с. л. галета
1/2 ч. л. канела
масло за намазване

Начин на приготвяне:
Ябълките се настъргват на ренде, поръсват се с едро смлените ядки, захарта, галетата и канелата и се разбъркват добре. Повърхността на най-горната от готовите кори се намазва обилно с разтопено масло. Кората се прегъва и задната й част се маже отново с масло. Действието се повтаря, докато се напластят 3 или 4 листа. Слага се от приготвената плънка, завива се руло и краищата му се притискат, за да се запечатат. Готовите рула се прехвърлят в намаслена тава. По повърхността на рулата се правят малки разрези, за да могат да "дишат". Щруделът се пече във фурна при температура 200 градуса до зачервяване, след което се поръсва с пудра захар и се сервира.

 

Гювечета

Необходими продукти /за 4 броя/:
400 г пилешко филе
150 г стерилизирани печурки
100 г кашкавал
4 глави лук
3 чушки
1 ч. ч. готов доматен сос
5-6 с. л. олио
2 щипки чубрица
4 яйца
 
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета, след което се запържва в предварително загрятото олио и се посолява. Лукът и чушките се нарязват на ситно и се прибавят към запърженото месо. Гъбите се нарязват на филии и се изсипват при останалите продукти.
Магданозът се нарязва и когато зеленчуците омекнат, се прибавя към тях. Овкусява се с доматения сос и чубрицата, разбърква се добре. Сместа се разпределя в глинени гювечета. Отгоре се поръсват с настърган кашкавал и се чукват яйца, поставят се във фурна и се пекат до готовност.

 

Запеканка с топено сирене

Необходими продукти:
Продукти:
1 кг картофи
50 г масло
200 г кашкавал
200 г краве сирене
1 кутийка топено сирене (на триъгълници)
За заливката:
3 яйца
400 г кисело мляко
1/2 ч. л. черен пипер
сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и краве сирене. Покриват се с останалите картофи, поливат с останалото разтопено масло и се нареждат триъгълничетата топеното сирене. Яйцата се разбиват с киселото мляко, разбърква се с черния пипер и солта и картофите се заливат. Пече се до златисто.

 

Свинска пържола с гъбен сос

Необходими продукти:
4 Свински пържоли
200-250 г гъби печурки.
150-200 мл. течен пилешки бульон
масло за пържене-50 г
3-4 супени лъжици брашно.
20-30 мл. бяло вино.
сол.
черен пипер.
чубрица.
магданоз

Начин на приготвяне:
Поръсете пържолите със сол и черен пипер. Изпичат се на скара.
За гъбения сос - В дълбок тиган сложете маслото и прибавете 250 г гъби. Посолете със сол и черен пипер. След като гъбите са готови (4-5 мин.), сложете 3-4 супени лъжици брашно, като бъркате непрекъснато да не загори. Веднага след това се добавя 20-30 мл. бяло вино и се оставя да изври алкохолът (3-4 мин.). Сложете 150-200 мл. течен пилешки бульон и оставете за още 4-5 минути. След като сосът е готов, нареждаме пържолите в подходящ съд и заливаме с гъбен сос. Гарнираме с картофена салата.

Снимки Личен архив
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ