В кухнята с Ива Давидова
Баница със сирене със заливка
Необходими продукти:500 г фини точени кори за баница
400 г кисело мляко
4 бр. яйца
1 с.л. брашно
500 г сирене
10 с.л. олио
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
За заливка:
100 г масло
2 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В купа се счупват яйцата, слага се кисело мляко и се разбиват. Налива се олио, 1/4 ч.л. сол и се разбива добре. Поръсва се с брашно и бакпулвер и отново се разбива.
Намазва се с олио кръгла тава. Слагат се два листа точени кори, върху тях се нанасят 5-6 с.л. от яйчената смес. Поръсва се с натрошено сирене.
Редят се два листа кори, яйчена смес и сирене. По този начин се нареждат всички продукти, като последният ред кори се оставя без плънка.
Корите се навиват на кръгове, поливат се с разтопено масло. В купа се разбиват двете яйца за заливката с чаша прясно мляко. Полива се подготвената баница. Тавата се слага в ниската част на фурната, загрята до 180С. Баницата се изпича за около 40 минути.
Баница с ябълки и орехи
Необходими продукти:1 пакет фини кори за баница
2 големи ябълки
50 г. орехови ядки
4-5 с. л. захар /може и кафява/
2 с. л. галета
1/2 ч. л. канела
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Ябълките се настъргват на ренде, поръсват се с едро смлените ядки, захарта, галетата и канелата и се разбъркват добре. Повърхността на най-горната от готовите кори се намазва обилно с разтопено масло. Кората се прегъва и задната й част се маже отново с масло. Действието се повтаря, докато се напластят 3 или 4 листа. Слага се от приготвената плънка, завива се руло и краищата му се притискат, за да се запечатат. Готовите рула се прехвърлят в намаслена тава. По повърхността на рулата се правят малки разрези, за да могат да "дишат". Щруделът се пече във фурна при температура 200 градуса до зачервяване, след което се поръсва с пудра захар и се сервира.
Гювечета
Необходими продукти /за 4 броя/:400 г пилешко филе
150 г стерилизирани печурки
100 г кашкавал
4 глави лук
3 чушки
1 ч. ч. готов доматен сос
5-6 с. л. олио
2 щипки чубрица
4 яйца
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета, след което се запържва в предварително загрятото олио и се посолява. Лукът и чушките се нарязват на ситно и се прибавят към запърженото месо. Гъбите се нарязват на филии и се изсипват при останалите продукти.
Магданозът се нарязва и когато зеленчуците омекнат, се прибавя към тях. Овкусява се с доматения сос и чубрицата, разбърква се добре. Сместа се разпределя в глинени гювечета. Отгоре се поръсват с настърган кашкавал и се чукват яйца, поставят се във фурна и се пекат до готовност.
Запеканка с топено сирене
Необходими продукти:Продукти:
1 кг картофи
50 г масло
200 г кашкавал
200 г краве сирене
1 кутийка топено сирене (на триъгълници)
За заливката:
3 яйца
400 г кисело мляко
1/2 ч. л. черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и краве сирене. Покриват се с останалите картофи, поливат с останалото разтопено масло и се нареждат триъгълничетата топеното сирене. Яйцата се разбиват с киселото мляко, разбърква се с черния пипер и солта и картофите се заливат. Пече се до златисто.
Свинска пържола с гъбен сос
Необходими продукти:4 Свински пържоли
200-250 г гъби печурки.
150-200 мл. течен пилешки бульон
масло за пържене-50 г
3-4 супени лъжици брашно.
20-30 мл. бяло вино.
сол.
черен пипер.
чубрица.
магданоз
Начин на приготвяне:
Поръсете пържолите със сол и черен пипер. Изпичат се на скара.
За гъбения сос - В дълбок тиган сложете маслото и прибавете 250 г гъби. Посолете със сол и черен пипер. След като гъбите са готови (4-5 мин.), сложете 3-4 супени лъжици брашно, като бъркате непрекъснато да не загори. Веднага след това се добавя 20-30 мл. бяло вино и се оставя да изври алкохолът (3-4 мин.). Сложете 150-200 мл. течен пилешки бульон и оставете за още 4-5 минути. След като сосът е готов, нареждаме пържолите в подходящ съд и заливаме с гъбен сос. Гарнираме с картофена салата.
Снимки Личен архив
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ
Последвайте ни
0 Коментара: