Красимир Аврамов не един път е доказвал във времето, че е от хората, за които родното е над всичко. Където и да се намира по света, Човека глас носи българското в себе си. Дори и когато готви, нищо, че му се случва рядко заради натоварената програма. Интересно е и откога датира желанието му да кулинарства. То се случва заради носталгията по България, която Краси започва да чувства преди години, живеейки в Щатите. Затова и неговите предложения са изцяло от традиционната българска кухня – любими на почти всеки българин.


Дробчета със сърца по селски

Необходими продукти:
500 г пилешки сърца и още толкова пилешки дробчета
200-300 г гъби печурки
2-3 по-големи глави лук кромид
2-3 скилидки чесън
100 мл. бяло вино
 
Начин на приготвяне:
Сърцата се почистват добре, защото отвътре често се събира съсирена кръв, и се слагат да се варят заедно с дробчетата. Когато на повърхността на водата се отдели бяла пяна, водата се сменя и когато заври повторно, се оставят да поврат за 5-6 мин. След това се вадят и се запържват в нагорещен зехтин с краве масло за около 1-2 минути, след което се прибавя бялото вино.
Предварително сме запържили нарязаните лук и чесън и ги добавяме към дробчетата и сърцата, заедно с гъбите, които също сме запържили в друг съд, за да запазят вкуса си. Смесваме всичко това в тенджера, добавяме сол и черен пипер и оставяме да ври под капак, докато виното изври. После сервираме. И си облизваме пръстите!

Содени питки с масло и шарена сол

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
4 ч.л. брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
2-3 с.л. масло за пържене
1 с.л. масло за намазване
шарена сол
сусам за поръсване
 
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се пресява брашното. В кофичката кисело мляко се прибавя една равна чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква хубаво, за да шупне. Добавя се една чаена лъжичка сол и постепенно се прибавя брашното. Когато стане вече трудно да се бърка с лъжицата, тестото се изсипва на набрашнена маса и се меси, като се поръсва от време на време с малко брашно, за да не залепва. Меси се, докато престане да лепне.
Тестото трябва да бъде меко, като в процеса на месенето се проверява с натискане с пръст - то трябва да се връща (това означава, че е готово).
Когато е готово, се накъсва на топчета, всяко топче се разтегля с намаслени ръце и се пържи в силно загрятото масло и лъжицата олиото. Готовите питки се намазват, докато са още горещи, с масло и се поръсват с шарена сол и сусам.

 

Чушки бюрек

Необходими продукти:
8 печени чушки
За пълнежа:
150 г сирене
2 яйца
За панировката:
2 яйца
4 с.л. брашно
1 к.ч. олио

Начин на приготвяне:
Плънката се приготвя по следния начин – в купа се размачкват сиренето и яйцата. Мачка се с вилица, докато сиренето се натроши на ситно и се смеси с яйцата. Печените чушки се обелват и изчистват отвътре. Пълнят се с 1-2 супени лъжици от плънката. След това се приготвят две купички - в едната се разбиват яйцата за панировка, а във втората се изсипва брашно. Всяка една от чушките се топи от двете страни първо в яйчената смес, а после в брашното. Веднага след това се слага в нагорещен тиган с олио. Чушките се запържват до златисто на силен огън за около 1-2 минути всяка.

 

Лозови сарми с кайма и ориз

Необходими продукти:
1 връзка лозови листа
1/2 кг кайма
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио
 
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката, като се запържва лукът в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков и той също се готви за няколко минути. След това се добавя каймата и се намачква с вилица, докато се раздели на малки парченца. След 3-4 минути се добавя оризът, а също и водата и се подправя със сол и сушена целина.
Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона да изстива. През това време се бланшират лозовите листа, като се потапят за кратко в гореща подсолена вода. После във всеки лист се слага по 1 с. л. от плънката и се завива сарма.
Сармите се подреждат в тава, заливат се с чаша вода и се добавят 2-3 с.л. олио. Пекат се около 40 минути на фурна, докато водата се изпари. И традиционно се сервират с кисело мляко.
 
Подготви Анелия ПОПОВА