Ванеса се занимава с музика още от много малка. Като всяко малко дете и тя се изявявала на семейни тържества. На 16 години се явява на прослушванията за „Мюзик айдъл” и стига до театралните кастинги. Думите на Вили Казасян, че гласът й става само за озвучаване на детски филми, я подтиква да започне сериозна професионална работа върху гласа си. Ванеса е бакалавър „Счетоводство и контрол“ във Варненския икономически университет. Става част от музикалната компания „Ара мюзик“, след като преодолява конкуренцията на кастинг за изпълнители. Младата певица привлече вниманието на публиката още с дебютната си песен „До стената“, която по нищо не отстъпва на тези от европейската и световната сцена. Решихме да проверим дали една фолкпевица може да готви, а тя на драго сърце прие поканата ни да сподели любимите си рецепти, които приготвя най-вече за своя син.
 

Салата ала Ванеса

Продукти:
Айсберг
Бейби спанак
Краставица
Киноа
1 сварено, настъргано яйце
Сирене

Зеленчуците се нарязват и се объркват с останалите продукти. Добавя се сол на вкус, зехтин и прясно изцеден сок от лимон.
Рецептата е асемблирана от самата Ванеса и включва в приятно съчетание любимите ѝ продукти.
 

 

Сьомга с ядки и мед

Продукти:
Филе от сьомга
Мед – около 1 с.л.
Натрошени ядки (напр. орехи)

Филето се поставя върху домакинско фолио. Намазва се с мед и отгоре се поръсват ядките. Завива се цялото с фолиото и се слага в предварително загрята фурна на 150 градуса. Пече се около 15 мин, след което фолиото се отваря отгоре, за да се получи коричка.
Гарнитура: Сварява се 1 ч.ч. кафяв ориз и се овкусява със сол и черен пипер и парче лимон. Ванеса добавя към гарнитурата и задушен спанак.

 

Маршмалоу

Продукти за блата:
1. 6 жълтъка
2. 12 с.л.захар /равни/
3. 200 мл.прясно мляко
4. 100 мл.олио
5. 120 г брашно /6 с.л., пълни/
6. 3 с.л. какао
7. 1/2 пакетче бакпулвер
8. 1 пакетче ванилова захар

За кремa:
1. 6 белтъка
2. 12 с.л. захар

За сиропа в крема:

1. 10 с.л. захар
2. 4 с.л. вода

За глазурата:
1. 100 г шоколад
2. 2-3 с.л. олио

Приготвяне на блата:
Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Добавете прясното мляко, олиото и смесеното брашно с какао и бакпулвер. Получената смес сипете в съд /по-дълбок/, намазан с олио и брашно. Печем на 200 градуса.

Приготвяне на крема:
Разбийте белтъците със захарта на сняг.
В съд на котлона сложете останалата захар с вода. След като сиропът почне да прави балончета, намалете малко котлона. Оставете го да ври.
За да проверите дали е сиропът готов, вземете една вилица и я намокрете със студена вода. Веднага я топнете в сиропа и я извадете. Духнете в нея и ако се направи балон, сиропът е готов.

Готовия сироп сипвате към разбитите белтъци с непрекъснато бъркане с миксера. Продължете да бъркате с миксера поне още 10 мин.
Извадете от фурната готовия блат и намалете температурата на фурната на 130 градуса
Върху блата сипете получения крем. Върнете сладкиша във фурната и печете още 10 мин.
Готовия сладкиш /още топъл/ залейте с разтопен шоколад с олио. Нарежете го веднага на желаните от вас парчета. Оставете го да изстине /не в хладилник/ и да ви е сладко.

Ментово-шоколадови сладки, покрити с натрошени бонбони

Порция - 50 броя

Съставки
1. 125 г масло на стайна температура
2. 250 г нерафинирана кафява захар
3. 1 голямо яйце
4. 1 ч.л. ментов екстракт
5. 50 г какао
6. 1 ч.л. бакпулвер
7. 150 г пълнозърнесто брашно
8. 60 г обикновено брашно
9. 2-3 захарни пръчици
10. Шоколадова глазура
11. 100 г захарна глазура
12. 50 г рожков

Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180ºC, като подготвите две тави с хартия за печене.
2. В купата на миксера разбъркайте маслото и захарта.
3. Разбийте яйцето и разбъркайте с екстракт от мента, какао на прах и малка щипка морска сол, като се разбърква, докато какаото се интегрира и тестото е гладко и кремообразно, с консистенцията на гъста глазура.
4. Добавете бакпулвера и брашното и разбъркайте до оформяне на тесто (не се притеснявайте, ако е леко ронливо).
5. Извадете тестото на работната повърхност и замесете един-два пъти.
6. Разделете го наполовина, разточете с дебелина 2 1/2 см и завийте във фолио. Охладете в хладилника за 20 минути.
7. След като се охлади, развийте тестото върху добре набрашнената повърхност и отново го разточете с дебелина около 2 1/2 mm.
8. Като използвате кръгла фреза с размер 6 см, изрежете бисквитките. Можете да ги направите по-големи или по-малки - просто ще трябва да следите времето за печене.
9. Поставете бисквитките върху подготвените тави за печене и използвайте шиш, за да пробиете малки отвори на върха за промушване на лентата.
10. Печете 7 до 10 минути или докато са готови.
11. Извадете от фурната и оставете настрани, за да се охладят напълно.
12. Смесете захарната глазура и какаото в купа, след което постепенно добавете няколко капки гореща вода, докато получите гладка, но гъста консистенция.
13. Когато бисквитките са напълно охладени, ги залейте с малко глазура и поръсете с натрошените бонбони.
14. След като сте поставили глазурата, нанижете лентата и закачете, където желаете. Могат да останат така в продължение на 1 до 2 седмици.
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ