Десерт със смокини е едно приятно удоволствие както за очите, така и за вкуса, което балансира въглехидратите с малко мазнина, пише lunchbox.eu.

Необходими продукти:

1/2 кг. или 30 бр. пресни смокини, с размер на орех
50 гр. орехи, смлени на ситно
2 с.л. захар
1 ч.ч. мюсли с овесени ядки и сушени плодове
50 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. брашно
Щипка сол
3 белтъка
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:

Измийте смокините и отстранете дръжките. Не ги белетe. От едната страна направете разрез на кръст, за да могат да разтворят аромата си по време на печенето. Оставете на страна.

Внимание, не яжте тези храни – опасни са за здравето!

В блендер сложете овесените ядки и включете за 30 секунди. Изсипете ги в купа и прибавете маслото, брашното, бакпулвера, орехите и белтъците. Разбъркайте със шпатула до пълно смесване на съставките.

Поставете в тава с размери 30х20 см. хартия за печене, така че да излиза от стените на съда, за да може с помощта на хартията да извадите десерта от тавата.

Поставете тестото на дъното на тавата и разпределете с ръце равномерно по дъното на тавата. Отгоре подредете смокините с разреза нагоре.
Печете в предварително загрята фурна на 180 °С в продължение на 40 минути. Извадете десерта от тавата с хартията за печене и го поставете на метална решетка да се охлади.