В интернет има много рецепти за тосканска салата, но всъщност при нея има една тайна, която малко хора знаят. А тя се крие във виното.

Ето и оригинала, разпространяван във Фейсбук от българката Веселина Ангелова, живяла в Тоскана:

"Да ви припомня една много хубава тосканска салата, понеже идва лятото. Погледнах разни рецепти в мрежата на български, но не е това, което в действителност се прави от тях.

Та, салатата е с лук, домати и краставици, но в нея има и накиснат селски, груб и изсъхнал хляб. Интересното при нея е, че лукът, след като се нареже на кръгчета, се кисне във вода, разредена с бяло вино поне два часа. Няколкото филийки хляб, лишени от кората се намокрят с тази винена вода, в която е престоял лукът.

Надробява се като попарка и след като се прибавят всички доматки, краставичка и лук, босилек, хоп и малко зехтин, става наистина вкусна. Начин да използвате стария хляб."