Организаторите на деветия фестивал Pizza Village в Неапол са разказали каква трябва да е истинската неаполитанска пица, съобщават световните издания. Според един от организаторите на фестивала, Фабрицио Кюне, съществува признат стандарт, който определя разликата между пиците от различни региони. Такива правила са установени от Европейския съюз.
Пицата е кръгъл диск от тесто с диаметър 33 сантиметра, като не е по-висока от 2,5 сантиметра. При приготвянето й трябва да се използват само местни продукти, подобни на зехтин, брашно, моцарела, босилек и домати “, разказва Фабрицио Кюне, участник във фистивала.

Именно тези пет съставки определят идентичността на неаполитанската пица. Както разказва италианецът, при избора на това ястие, трябва да обърнете внимание на тестото, наличието на изгорели места и комбинацията от вкусове и миризми на всички необходими съставки.

"Пицата с колбаси - това не е пица за неаполитанците! Класиката винаги е "Маргарита", обяснява експертът.

Втората традиционна неаполитанска пица се счита "Маринара", която се приготвя с помощта на малка местна риба.

„Маргарита“ е направена от онова, което дава земята, „Маринара“ - от добитото в морето. Пицата е популярна и много евтина храна: неаполитанските моряци, връщайки се с улов, използвали в нея това, което не се продавало на пазара, обяснява Кюне.

Обаче, да се определи по око дали пицата ще се окаже вкусна е почти невъзможно. Вкусът ще зависи от количеството мая, взето за различен обем брашно, колко е престояло тестото и колко време е прекарало във фурната.

Експертът отбелязва, че пицата може да се приготвя навсякъде, като се използват всякакви съставки, но си струва да се придържате към някои правила. Ястието трябва да има правилната форма, тесто и време за приготвяне.

Кюне смята, че разпространението на услугите за доставка не влияе на качеството на пицата. Основните условия са тя да остава гореща и да не се подгрява.