Всички ги обожаваме, а дори не подозираме колко са полезни
Те съдържат големи количества магнезий, манган, цинк, и желязо
30 грама тиквени семки съдържат около 150 kcal, 15 грама здравословни мазнини и 8-10 грама растителен протеин, предава "Дарик".
Световни медии разказва какви други предимства имат тиквените семки и как да ги включим в менюто си.
1 упражнение, което ефективно ще ви отърве от стреса, безсънието и депресията
Тиквените семки са богати на минерали
Те съдържат големи количества магнезий, манган, цинк, и желязо.
Магнезият подобрява настроението и съня. Манганът е важен за производството на колаген, така че без него няма да имате здрава кожа и кости, а желязото помага за доставянето на кислород до клетките. Цинкът поддържа имунитета, красотата на кожата и зрителната острота.
Само една порция тиквени семки осигурява 14 до 42% от дневната ви нужда от тези хранителни вещества.
Те са с високо съдържание на антиоксиданти
А именно каротеноиди и витамин Е.
Антиоксидантите облекчават възпаленията в тялото и по този начин предотвратяват заболявания.
Лекари посочиха кои са най-често срещаните видове рак при младите хора и защо
Тиквените семки са богати на здравословни мазнини
Това е един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини.
Те предпазват тялото от сърдечни заболявания, намаляват риска от втвърдяване на артериите и също намаляват възпаленията.
Тиквените семки помагат за контрол на кръвната захар
Изследванията показват, че този продукт помага да се избегне развитието на диабет тип 2 и намалява риска от усложнения. Това се дължи на факта, че семената подобряват регулирането на инсулина и предпазват органите от последиците от болестта.
Тиквените семки ще помогнат и на имунитета ви
Те помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите, но обикновено за разлика от други полезни ядки не причиняват алергии или непоносимост.
Можете да поръсите тиквени семки върху почти всяко ястие - от овесена каша до сладкиши и салати. Можете да ги добавите в сурово състояние към коктейли, кисело мляко, зърнени храни, десерти.
Просто не се опитвайте да ги обработвате топлинно – полезните вещества в тях намаляват с високите температури.