Помните ли първата си детска играчка? Какви спомени предизвиква тя у вас? Питали ли сте се, защо децата имат предпочитание към дадена играчка или дрешка? Или пък защо спят с тях и не искат да ги оставят за нищо на света? Отговорите на този въпрос ще намерите в следващите редове, информира "Дарик".

Най-общо казано – децата имат любима играчка, защото тя замества даден човек. А кой е любимият човек на бебето? Майката, разбира се. А всички играчки на пазара са направени да заместват майката.

Дядо, завел 3-годишния си внук на пазар, се справи с истерията му с една фраза

Детето е готово да приеме факта, че мама не е част от него и не може да бъде с него непрекъснато. За да се справи с тревогата от „откъсването“, бебето има нужда от реален предмет, който във фантазиите му ще замести мама. Това са: Залъгалката – гърдата, а люлката – прегръдката.

Ако кърмите

Който кърми е наясно, че често когато след кърмене (респективно гушкане) оставим бебето в леглото, то започва да плаче. При такива случаи е удачно в леглото му да се сложи тениската на майката, за да я усеща. Именно липсата на майката е причина те да се привързват към определено одеалце, към някоя мека играчка. И това да ги успокоява.

Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Подарък от любим човек

Друга причина децата (вече на по-осъзната възраст) да се привържат към дадена вещ е, защото им е подарък от любим човек. Това при всички случаи е човек, на чието внимание те се радват и искат да получават по-често. Въпросната играчка придобива образа на човека, който я е подарил и ако имате неблагоразумието да я загубите, изперете, забравите – настава истински ад.

Тези играчки са от съществено значение за детето, затова не омаловажавайте връзката му с предмета. Все пак, ако то насочи абсолютно цялото си внимание към дадената вещ, за сметка на това към човека – вече е сигнал, че има съществуващ проблем.

Без драми и скандали: С тези вълшебни фрази детето ви ще изпълнява всичко!

Нещо много важно – не позволявайте да бъдете замествани от електронни устройства! Тоест една плюшена играчка е много по-добър вариант от телефона ви. В някои държави дори санкционират за гледане на филмчета и реклами на деца под 12-годишна възраст.