Осми март винаги свързваме със стресирани тичащи по улиците мъже с огромни букети, прегърнали плюшени мечки и сърца и развяващи над главите си балони. Също и с препълнените ресторанти… Едно време в предприятията правеха банкети с традиционната скара и шунка по пражки. Предлагаме на този празник, независимо дали мъжете ще поканят любимите си на ресторант, да ги изненадат още от сутринта с романтична закуска в леглото: Какво по-романтично и лесно от палачинки! Всички ги обичаме – от деца до кучета. Ще ви предложим няколко варианта и рецепти с палачинки, с които не само ще зарадвате жените в семейството, но и всички останали.

Зверски вкусни американски

Продукти: 200 г пресято брашно, 3 яйца, 50 г разтопено краве масло, 280 млл мляко, 1 прахче ванилия, 50 г захар, 3 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол

Разбийте яйцата със захарта, докато се разтвори напълно. Прибавете разтопеното масло и продължавайте да биете с телта, докато сипвате млякото и смесеното и предварително разбъркано с бакпулвера брашно. Трябва да получите гладко и рядко тесто – като за кекс.
 
Оставете го на топло да почине около половин час. Намажете с малко парче краве масло тиган и го загрейте, изсипете една лъжица от сместа така, че да получите кръгла, колкото чаена чинийка, палачинка. Когато се изпече отдолу, обърнете с шпатула и изпечете от другата страна. Върху готовите палачинки сложете кубче студено краве масло и полейте с мед! 

Шведските на Пипи Дългото Чорапче

Разбийте 3 яйца с 3 с.л. захар, 300 млл затоплено мляко и 1 прахче ванилия. Прибавете, като продължавате да разбивате, 150 млл пресято брашно, и сипвайте после на тънка струйка, докато биете с телта, 1 к.ч. разтопено краве масло. Намажете с парче краве масло плосък тиган и изсипете малко от сместа, като бързо завъртите тигана така, че рядкото тесто да се разтече навсякъде и да образува тънко покритие върху дъното на тигана. Намалете с 1 степен котлона и обърнете палачинката с шпатула на другата страна. Готовата палачинка сгъвайте на 4 – пресметнете по 3 бр. на порция. Поръсете ги с пудра захар и гарнирайте с няколко ягоди, лъжица ягодово сладко и избита на сняг сметана. Изсипете в дълбока купа 1 кутийка течна животинска сметана и започнете да биете с телта или с миксера. Когато сметаната започне да се посгъстява, прибавете 1 к.ч. захар и продължавайте да биете, докато получите твърда пяна. 

Холандска

Загрейте фурната на 220 градуса, а през това време в купа разбийте с телта или с миксера 3 едри яйца с 2/3 ч.ч. затоплено мляко, 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 прахче ванилия, 1 ч.л. бакпулвер и 3 с.л. разтопено краве масло. Когато всичко е смесено добре, почвайте да прибавяте по малко половин ч.ч. пресято брашно до получаване на рядко тесто. Оставете да почине 10 мин на топло. През това време обелете и нарежете на полумесеци 1 ябълка и в тиган /да няма пластмасова дръжка/ я запържете леко с малко краве масло до добиване на златист цвят. Когато ябълката е готова, махнете от огъня, изчакайте малко да изстине тиганът и излейте вътре палачинковата смес. Ако имате замразени или пресни плодове – боровинки, малини, може да ръснете отгоре по няколко плода и сложете тигана във фурната. Печете 10-15 мин – докато стане златиста палачинката отгоре и се надигне като суфле. Готовата поръсете с пудра захар и нарежете на 4 парчета. 

Френски крепс сюзет

Продукти: 110 г пресято брашно, 2 яйца, 75 млл вода, 200 млл мляко, 50 г разтопено краве масло, настърганата кора на един портокал, 1 с.л. захар, щипка сол. 

Разбийте яйцата със захарта, солта, портокаловата кора, водата и млякото /течностите да са топли/ прибавяте на тънка струйка. Прибавете, докато енергично разбивате с телта, брашното и най-накрая маслото. Оставете тестото да почине половин час на топло. През това време пригответе соса: Смесете 150 млл прясно изстискан портокалов сок с настърганата кора на 1 портокал, сока и настърганата кора на 1 лимон, 1 с.л. захар, 3 с.л. ликьор /най-добре, ако имате Гранд Маниер или Контрьо/. Загрейте плосък тиган и го намажете с малко краве масло, сипете от тестото и го разстелете бързо, за да образува тънка палачинка, обърнете я от другата страна, щом е готова, и после я сложете в загрята чиния. Намажете я с парче масло и върху нея сложете другата палачинка и така, докато изпържите всички. В по-дълбок тиган загрейте 50 г краве масло и щом започне да цвърчи, излейте соса и разбъркайте добре. Изкъпвайте в тази баня по 20-30 сек от всяка една страна палачинките. Изваждайте ги от соса и ги сгънете на 4 в широка чиния. Предвидете по 2-3 на порция. Полейте ги отгоре с останалия сос от тигана и гарнирайте с парченца портокал и прясна мента. Ако искате да направите фурор, точно преди сервиране ги поръсете с 1 с.л. от ликьора и запалете със запалка, за да фламбирате. Само гледайте да не подпалите чаршафите! 

Мил креп или Торта Хиляда 

А това е една от най-вкусните и романтични торти, които сте опитвали! Много е популярна в изисканите нюйоркски сладкарници, но не е нужно да пътувате до Голямата ябълка, за да я опитате:

Продукти: 6 с.л. разтопено краве масло, 3 ч.ч. загрято мляко, 6 едри яйца, 1.5 ч.ч. пресято брашно, 7 с.л. захар, щипка захар и 1 прахче ванилия. Палачинките се правят по същия начин, както френските крепс сюзет с разликата, че готовите палачинки не се намасляват и не се държат на топло, а на студено. Трябва да получите около 20 палачинки.

За крема: Сложете 2 ч.ч. мляко да заври с 1 пакетче ванилия, махнете от огъня и оставете 10 мин да почине. В това време разбийте 6 жълтъка от едри яйца с половин ч.ч. захар и 1/3 ч.ч. нишесте. Прибавяйте по малко от топлото мляко към яйчената смес, като продължавате да разбивате енергично с телта или миксера, докато свършите цялото количество. Прецедете сместа през цедка и я изсипете в тенджера с дебело дъно. Върнете на котлона, който да не е на макс, а 1-2 степени по-ниска температура. Бъркайте с шпатула непрестанно, докато кремът се сгъсти. Махнете го от огъня и поставете тенджерата върху купа със студена вода и лед. Бъркайте, за да се охлади кремът до 70 градуса и тогава сипете, като продължавате да бъркате, 4 с.л. разтопено краве масло. Трябва да ви се получи гъст и лъскав крем. Оставете крема и палачинките да пренощуват в хладилника. На другия ден сложете една палачинка върху поднос за торта, намажете отгоре й с шпатула тънък пласт от крема и покрийте с друга палачинка – така, докато ги свършите всички. Последната палачинка не мажете с крем, а поръсете с 2 с.л. захар и я карамелизирайте с горелката, както правите при крем Брюле. Оставете тортата на стайна температура поне 30 мин преди сервиране. 

И запомнете, че да си жена е привилегия и не е нужен специален ден в годината, за да си го напомняме!