Времето на деветмесечното чакане и страхове отминава и раждането е вече зад гърба на майката. Всички очакват тя да е весела и щастлива, защото държи в ръцете си мечтаната рожба. А тя е облекчена. Облекчена е от това, че се е освободила от тежестта в коремчето, която в последните месеци й е пречила да се движи свободно, да изпълнява нормални ежедневни дейности, да се наспива нощем. Тя иска да си почине от всичко това.

Първите няколко дни след раждането е нормално майката да има нужда от точно тази почивка и някой друг да поеме грижите за бебето. Ако възстановяването не се случи през първата седмица, се изчаква още известно време, за да може тя да свикне с новата си роля и да започне да се грижи за новопоявилата се рожба.
Какво обаче представлява следродилната депресия и защо е необходимо да се говори за нея – на този въпрос отговарят психолозите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. В последно време депресията е модерна тема и, както се твърди, е на едно от първите места сред заболяванията на 21 век. Това е и една от причините да се обсъжда и темата за специфичния подвид на депресията, а именно – следродилната.
 
Защо се появява?
По време на бременността организмът на жената не е в нормалното си физиологично състояние. Всички органи и системи на майчиния организъм са натоварени максимално. След раждането нормалната физиология започва да се възстановява, а периодът за това при различните жени е различен – няколко дни, седмици или месеци. Този процес оказва въздействие и върху психиката на жената, върху емоциите и поведението й. Обратното противодействие на менталното състояние също е вярно. Психическата настройка може да окаже влияние на физиологията и организмът да не успее да се възстанови в границите на приетия за нормален срок. Причините за неблагоприятна психическа настройка могат да бъдат различни – от нежелана бременност и липса на готовност за майчинство, до неочаквани външни обстоятелства или събития, които се случват по време на бременността. И това могат да бъдат само някои от причините.
 
Как да я разпознаем?
Симптомите при този вид депресия са много подобни на тези при общата депресия. Жената е изтощена, всяко усилие я натоварва, чувства се уязвима, лесно се обижда, самообвинява се. Възможно е често да плаче или пък много бързо може да преминава от състояние на яд към такова на гняв, да е раздразнителна и нападателна. През този период често се наблюдават проблеми с привързаността. Майката може да чувства, че не е привързана към детето си и да се обвинява за това. Последващите задължения да поеме грижите за бебето и за домакинството може да й изглеждат като свръхусилие, с което не е способна да се справи. И когато се завърти еднообразният цикъл на кърмене, преобличане, приспиване, готвене, пране, гладене и отново същите повторения - жената рухва физически и психически.
 
Как да я преборим?
Не бива да се дават съвети на жена, засегната от следродилна депресия, да се стегне и да бъде по-отговорна. Тя самата най-често се обвинява за това и дори може да я връхлитат мисли, че никога няма да стане добра майка. Затова е добре да се подложи на възстановителен режим – достатъчно сън, здравословна храна, почивки, задоволяване на потребностите. Близките са тези, които могат много да допринесат за възстановителния период на жената със своята грижа и внимание. Най-ценна е помощта на партньора. За него този период също е труден. Това, което той би могъл да направи, е да се постарае да вдъхва увереност на жената до себе си, да я поощрява, да подминава неприятните й настроения. Може де си припомни позабравени навици, като да й носи цветя, да й казва колко е красива, какви са чувствата му към нея и всички онези мили жестове, които я карат да се чувства специална.

Тя самата също може да си помогне. За да избегне голямото напрежение, е нужно да спре да се обвинява за състоянието и да си създаде дневен режим. Той трябва да е съобразен с режима на детето, помощта, която оказват близките и не на последно място - нейните нужди от почивка и внимание към себе си. В режима могат да се включат и възстановителни упражнения. Много добре се отразяват на депресивно настроение приятен музикален фон, свеж цветови фон наоколо и приятни аромати. Това, че има нов член в семейството, не би трябвало да насочва вниманието и енергията на родителите единствено върху него до такава степен, че да чувстват тежест от обслужване на нуждите му. След като премине адаптивния период на бебето (около 40 дни след раждането), двойката може да си позволи един път седмично да отделя време за себе си и да си припомни какво значи романтика. Майката не бива да забравя, че е нормална жена и има нужда да изглежда добре, да бъде обгрижвана от партньора си, да се види с приятелки, да се погрижи за психическия си комфорт.
 
Как да се справи жената с кариера по време на майчинството?
Изолирането от професионалната среда също може да се превърне във фактор, поддържащ депресивното настроение при жената. През периода на майчинство основната грижа на жената е благополучието и развитието на бебето. Но ако за нея е важно да участва в служебния живот, тя не бива да прекъсва професионалните си контакти. Необходимо е ангажиментите да са балансирани, за да не се получи обратен ефект – преумора и недоволство. Изпълнението на малки проекти обаче също е начин да се разнообрази застоят и да се изпитат други емоции, които възвръщат самочувствието на жената, така че да се почувства във форма и значима. Контактите с колегите са полезни дори с това, че „служебните клюки” помагат да си създаде съпричастност към социалния живот във фирмата и да се чувства участник в него.
 
Какво да е отношение към детето по време на следродилната депресия?
Много жени с ужас си спомнят за този период и това, че не са могли да почувстват детето си. Струвало им се е, че са егоистични, задоволяват само собствените си нужди, а за бебето се грижат насила. Много често се обвиняват и се питат дали изобщо могат да бъдат добри майки. Това, което е добре да се знае от майката и нейните близки е, че жената със следродилна депресия може да има проблеми с чувствата си и да се държи за известно време така, сякаш бебето не я интересува и грижите за него я натоварват. Поради голямото изтощение, тя наистина се чувства така, но обвиненията няма да помогнат. Добре е да се опитва да гушка детето колкото е възможно повече, да се оставя да усеща допира му до себе си, да вдишва аромата му, да го гали и да се вслушва в туптенето на малкото сърчице. Подобни действия припомнят на майчините сетива кой е малкият човек и постепенно възвръщат близостта майка-дете, като помагат на майчиния инстинкт да се възобнови.
 
Какво да направим, ако след 6 и повече месеца не настъпва възстановяване?
В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в пакета за проследяване на бременност и в пакета за раждане са включени безплатни консултации с психолог, защото навременната моралната подкрепа и разбиране в най-важния момент от живота са ключови за оптималното възстановяване на жената. Състоянието на депресия е мъчително както за самия човек, който е засегнат, така и за околните. В случай на продължителна следродилна депресия, един от основните потърпевши е и появилото се мъниче. Ако това състояние продължава шест и повече месеца е необходимо да се направи консултация със специалист. Това не бива да притеснява майката и близките й, защото все пак целта е да се върне усмивката на лицата на всички, за да се насладят заедно на новото щастие у дома.