В някакъв смисъл е пълна мистерия защо физическите упражнения са толкова полезни за мозъка. Това е така, защото упражненията причиняват стрес и стресът е, разбира се, вреден за мозъка. Въпреки това, упражненията имат и сериозни ползи, като увеличаването на структурната пластичност на мозъка, намалява тревожността, подобрява функциите за запаметяване и научаване, увеличава кръвопотока към мозъка, и други, пише Obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog. Но как стоят нещата със секса?

В едно от първите изследвания по проблема млади плъхове са били тествани по следния начин. Било им е позволено да правят секс или само веднъж седмично или всеки ден, в продължение на две седмици. Това, което открили учените било, че сексът причинява стрес и плъховете, които са правили секс всеки ден, имали определено увеличени нива на стрес. Но сексът също така е стимулирал растежа на мозъчните клетки.


И това е интересно: Доказано: Сексолози назоваха ключа към женския оргазъм - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Резултатите от изследванията показват, че сексуалната активност е причинила неврогенеза в хипокампуса на мозъка. Плъховете, които правили секс всеки ден в продължение на две седмици, демонстрирали признаците на неврогенеза. Неврогенезата е процеса, при който се създават неврони от стволовите клетки в мозъка.

Тя е била засечена в област на хипокампуса, структура в мозъка, за която се смята, че участва във формирането на спомените и в други важни когнитивни задачи. Сексуално по-активните плъхове демонстрирали също така по-малко тревожност.

Когато учените провели същия експеримент с възрастни плъхове, установили същите резултати.Ако възрастните плъхове продължавали да правят секс неврогенезата в хипокампуса продължавала. Но ефектът се преустановявал след като плъховете спирали секса.