1. Четириногите усещат колко е часа

Доказано е, че кучетата усещат по свой собствен начин колко е часа. Те нямат представа за времето по начина, по който ние хората го разбираме и измерваме – в часове, дни, седмици и т.н., а разбират протичането на времето чрез навиците, които им създаваме в ежедневието. Изследователи установили, че колкото по-дълго кучетата са отделени от стопаните, толкова по-чувствителни са те към завръщането ви вкъщи.


И ако вашето куче всеки ден в 18 и 30 часа чака пред вратата да си дойдете, а вие още не сте слезли от колата, най-вероятно не става въпрос за телепатия, а за навика да ви очакват вкъщи в този диапазон от време.

2. Салуки е най-древната порода в света

Салуки или персийската хрътка е приятел на човека още от времената на Фараоните. Eгиптянитe ca гo изпoлзвaли зa лoв. Hapичaли ca гo „цapcĸoтo ĸyчe нa Eгипeт" и мy oтдaвaли тoлĸoвa гoлямa пoчит, чe фapaoнитe мyмифициpaли тeлaтa нa Caлyĸи нapeд cъc cвoитe. А името на породата Салуки е свързано с град Салук, който е изчезнал под пясъците на пустинята.  Рисунки на Салуки красят гробниците на египтяните. Археолозите са открили запазени фигури от слонова кост с глава на Салуки от преди 6 000 – 5 000 г. пр. Хр., когато е нямало фараони.

3. Могат да надушат емоциите ви

Редица изследвания доказват, че кучетата могат да надушат човешките емоции. Това е възможно заради чувствителния им нос и силно обоняние. Способността им да помирисват емоциите ни означава, че те често ще се чувстват по определен начин просто заради емоцията, която усещат от собствениците си. Ако вашето куче усети, че сте развълнувани или щастливи, то може да тича наоколо, да лае ентусиазирано, да маха с опашка и да подскача около вас.

Ако обаче надуши негативни емоции, може да хленчи, да легне с глава надолу, подпряна на лапите си, или дори да се скрие. Кучетата са много чувствителни към човешките емоции и начинът, по който се чувстваме и действаме, а в зависимост от емоцията, която вашето куче възприема чрез обонянието си, езикът на тялото му може да се промени драстично. 

4. Имат по-висока телесна температура от човешката

Ако за човека 39 градуса е доста висока температура, то за кучетата това е нормалната. Смята се, че това е свързано с факта, че кучетата имат по-бърз метаболизъм, дишат по-бързо, кръвта им циркулира по-бързо, а това повишава и температурата на тялото им.

5. Умни са колкото двегодишно дете

Кучетата са умни колкото двегодишните деца според изследване, представено през 2009 г. на среща на Американската психологическа асоциация. Най-умните кучета могат да разберат до 200 думи, те са най-често граничните кучета, които са от породата немска овчарка или малиноа. Освен тях повече думи разбират пуделите, ретривърите и доберманите. Всъщност по-новите породи кучета са по-интелигентни от по-древните заради гените. По-старите породи четириноги са били използвани за лов, което пък ги предразполагало да са по-атлетични и не толкова интелигентни.

6. Вълците им са прадеди

Не се шокирайте, но вашият четириног пухкав приятел идва от семейството на вълците и произхожда от една и съща популация вълци, които били опитомени преди 20 000 - 40 000 години. Спорно е кога точно е станал моментът на опитомяване и къде, но научни данни, получени чрез комбиниране на генетичен анализ с археологически доказателства за домашни кучета от цял ​​свят, сочат, че вълци от две отделни популации са опитомени независимо в Източна и в Западна Азия. След това животните се разпространяват заедно с хората в Европа и Азия.

7. Представителите на само една порода не умеят да лаят

Представителите на само една порода в света не лаят. Действително, от кучетата Басенджи могат да се чуят съвсем различни звуци: охкане и ахкане, скимтене, недоволно роптаене, но не и лаене.

Познати като “нелаещи” кучета от Африка, Басенджи привличат хората с късата си козина, малкото си, но мускулесто тяло, наострените си уши и навитата си опашка. Набръчканото им чело им придава озадачен вид, а понякога и пакостливо изражение. Басенджи са изключително интелигентна порода кучета, които са и доста упорити и инатливи. Те са всичко друго, но не и тихи, тъй като вместо лаене, ще чуете пискливи звуци и още много вариации на виене и скимтене.

8. Сънуват собствениците си

Според последни проучвания кучетата сънуват хората, към които са най-привързани. С други думи - техните собственици. Докато хората сънуват това, което ги е разтревожило най-много през деня, но в неясен и нелогичен формат, кучетата сънуват вас и емоциите, които сте предизвикали в него.

9. Не обичат да бъдат прегръщани

Кучетата не обичат да бъдат прегръщани като хората. За тях това е по-скоро знак за доминация, а не за нежност, както при хората. Всяка форма на прегръдка при кучетата означава установяване на контрол. Някои кучета позволяват това да се случи, когато са приели, че вие сте шефът точно в този момент, а други не. Ще познаете нежеланието им по това, че ще се дърпат и ще се опитат да се изплъзнат от ръцете ви.

10. Разпознават цветове

Кучетата могат да разпознават цветове. И при кучетата, и при хората им два вида фоторецептори в ретината, които се наричат пръчици и конуси. Именно чрез конусите ние възприемаме различните цветове и техните нюанси. Човешкото око съдържа три вида конуси, което ни позволява да видим широк спектър от цветове. Кучешките очи обаче имат само два вида конуси, така че тяхната способност да възприемат цвета е ограничена в сравнение с тази на човека. Всъщност най-добрият ни приятел вижда основно цветовете от жълтата, синята и виолетовата гама.