Щастието е сбор от прости навици, които всеки може да развие в ежедневието, независимо по какъв път е поел, пише "Мениджър Нюз".

Това смята професорът по психология Соня Любомирски, преподавател в Калифорнийския университет в Ривърсайд. Тя е автор на книга, издадена в Щатите, озаглавена „Методът на щастието: Нов подход към постигането на живота, който искате“. В книгата си посочва практична универсална програма за създаване на по-голямо лично удовлетворение от живота.

Програмата е съставена от стъпки, които били определени от данните на обемно научно наблюдение, проведено от нея над хиляди жени и мъже в продължение на години. Тя включва най-важните според нея нагласи за добър живот. Те са 12 и са изброени и в блога MarcandAngel.

Ето кои са.

1. Бъдете благодарни и показвайте това. Оценявате всичко, което имате, защото винаги ще има друго, което нямате. Трудно ще бъдете щастливи, ако за начало не се научите да го правите.

2. Развивайте себе си като оптимист. Изследвания показват, че победителите в живота могат да си създават собствен оптимизъм. Каквато и да е ситуацията, те винаги откриват смисъла и позитивното в нея. Знаят, че провалът е възможност да се расте.

3. Избягвайте прекаленото анализиране и социалните сравнения. Ако искате продуктивно да се сравните с някого, сравнете се със себе си от миналото.

4. Правете добри дела. Това ще стимулира производството на серотонин в мозъка ви – не само ще се почувствате по-щастливи, но и ще се отрази благотворно на здравето ви. Безкорисното оказване на помощ е мощен инструмент да се почвуствате по-добре като себе си отвътре,

5. Подхранвайте социалните си връзки. Здравите приятелства и близостта са задължителен елемент от формулата на личното щастие. Проучвания в Щатите показват, че нивата на смъртност сред самотните хора са по-високи спрямо тези на останалите – когато човек има на кого да сподели радостите и тревогите си той се чувства свързан с нещо по-голямо и значимо от него самия. И това се отразява положително на здравето.

6. Създайте си стратегии за справяне с проблемите. Предварителната подготовка и запаметяването на правилните подходи, с които сме се справяли с трудности, винаги могат да бъдат полезни. Най-малкото ни правят по-спокойни. 

7. Научете се да приемате и да прощавате. Задържането на гняв и омраза вреди.

8. Увеличете работата по проекти, по които сте запалени. Става дума за инициативите, които ни държат будни нищем и върху които сме фокусирани до такава степен, че сякаш се сливаме с тях, докато не приключат. Това ни кара да се чувстваме живи и важни. 

9. Изживявайте наяве радостта си. Дълбокото вътрешно щастие не може да съществува, ако не показваме външно, че се радваме на създалия се повод за радост. Лесно е в света на непрекъснати стимули за създаване на удоволствие, който обитаваме, и постоянното движение, в което се намираме, да забравим да изживяваме радостта си. Ако пренебрегваме това да оценяваме подходящите поводи, ограбваме мига от магията. Простичките неща в живота могат да бъдат най-възнаграждаващи, ако им се радваме.

10. Поставете си цели и им се отдайте. Подсъзнателно това ще ви направи по-щастливи, защото ще ви кара да се чувствате част от постигането на висша цел.

11. Отделяйте време за духовни неща. Размишлявайте над висшето предназначение, което всеки от нас може да има.

12. Грижете се за тялото си. Това е ключов фактор човек да се чувства добре. Спортуващите ще потвърдят: ако човек се поддържа в добра форма усметвената му енергия се увеличава и той става по-фокусиран.