Във Великобритания откриха интересна фигурка с черти на лицето, подобна на Марк Зукърбърг. Учените смятат, че находката може да е била някакво божество сред древните хора.

Находката е направена в Източна Англия, в имението Уимпол. Според някои оценки статуетката е на около 1900 години. Медната фигура е висока 2 инча.

След реставрацията се оказа, че тогавашният скулптор е направил фигурката с модна прическа, която Марк Зукърбърг, Кристиано Роналдо, Брад Пит и други са носели по различно време. В ръцете на фигурката има гривна - украшение, което във Великобритания се нарича торкс.

Според експерти скулпторът е изобразил бога на плодородието. Той е можело да украсява дръжката на лопатка, която се е използвала за смесване на отвари или восък, като капак за кутия за писма.

През желязната епоха териториите на страната, които окончателно се освободили от влиянието на Римската империя, били бързо населени от народи. Хората успели да отглеждат зърно и ечемик на земя с високо съдържание на глина. Измислили и грънчарско колело със струг. Общо през желязната епоха е имало около 3 хиляди селища.

Превод: БЛИЦ