Бронзов възпоменателен медал от сръбско-българската война от 1885 г. с лика на Александър Батенберг се предлага в специализираните сайтове за продажби. Той е на стойност 199 лв., но цената, както на повечето артикули може да бъде договорена.
 
Колекционерите наблюдават внимателно тези сайтове, защото там понякога се появяват уникални находки, свързани с историята ни, съобщава „Монитор“.
 
Част от антиките са свързани с датата на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
 
Възпоменателният медал с лика на Батенберг е създаден с цeл дa ce oзнaмeнувa пoбeдaтa нa Бългaрия в Cръбcкo-бългaрcкaтa вoйнa, кoятo имa рeшaвaщo знaчeниe зa мeждунaрoднoтo признaвaнe нa Cъeдинeниeтo, нa 19 фeвруaри/3 мaрт 1886 г.
 
С укaз нa княз Aлeкcaндър I ce учрeдявa Възпoмeнaтeлeн мeдaл зa Cръбcкo-бългaрcкaтa вoйнa oт 1885 г. в двe cтeпeни – cрeбърeн и брoнзoв.
 
Cъc cрeбърния мeдaл ce нaгрaждaвaт учacтницитe в бoeвeтe, включитeлнo и млaдeжитe oт Учeничecкия лeгиoн, cрaжaвaли ce при Пирoт.
 
Брoнзoвият e прeднaзнaчeн зa вoeннocлужeщитe, нeучacтвaли в cрaжeниятa и зa грaждaнcки лицa, взeли учacтиe във вoйнaтa. Възпoмeнaтeлния мeдaл пoлучaвaт и бoйнитe знaмeнa нa пoлкoвeтe, вoювaли прeз 1885 г.
 
Сред най-продаваните в онлайн сайта военни антики са медалите и ордените. В сайтовете за продажби се предлага и медал от 1881г. с неизвестна история за 200 лв.
 
Принципно това е годината, в която се учредява медал за заслуги с лентата на царския орден „Свети Александър“, посветен на небесния покровител на княз Александър I.
 
За 45 лева любителите на стари отличия могат да попълнят колекциите си с български медали. Например български военен медал за храброст от 1912 г. се предлага за тази сума.
 
С подобен медал са награждавани участници в Балканската война. Предлага се и изключително рядък руски имперски медал от 1862 г. с лика на Александър II за 90 лв.
 
В сайтовете за продажби могат да се намерятн и други военни реликви като например револвер Гасер 1870 г. Оръжието е на стойност 1100 лв.
 
Такъв модел е имал и Васил Левски, а поради огромната си мощ е бил предпочитан от хайдути и възрожденски поборници. Рядък ятаган с дръжка от слонова кост и острие със сребърни набивки е предназначен за имотни колекционери.
 
Канията е от дърво, облечено с кожа сребърни накрайници, маркирани с османски тугри печати за чистотата на среброто. Предметът е от 18 век и цената му е 1 999 лв.
 
Повечето от ордените и медалите в сайтовете са руски или немски, но се намират и американски и френски. Американски позлатени монети от Първата и Втората световна война могат да се купят за по 12 лв.
 
Френски кръстове за храброст от Първата световна война са обявени на стойност 45 лв. и 75 лв. Част от немските реликви са военен медал за изключителна преданост и смелост на стойност 30 лв.
 
Немски военен кръст от Първата световна война е на стойност 75 лв. Германски възпоменателни монети за загиналите в Първата и Втората световна война са на стойност 12 лв. за бройка.
 
Нагръден знак на германските войски от Втората световна война със специфичното за закопчаване за онова време е на стойност 7 лв. Продават се и руски военни медали, както и ретро военни значки и нагръдни знаци от времето на Съветския съюз. Стойността им варира от 50 до 200 лв.
 
Освен военните отличия, любителите на антики могат да се снабдят и с интересни вещи от предишните два века. Напълно работещ награден джобен часовник от 19 век за точна стрелба, даван на отличилите се с такава офицери в армията на имперска Русия се продава за 1300 лв.
 
Също така руски военен корабен часовник от 1956 г. се предлага за 800 лв. Той тежи цели 3 кг. Три чифта стари военни пагони и две бронзови катарами на войнишки колани се продават за общо 20 лв. Немски военно-морски кортик обаче може да се придобие за серозната сума от 1950 лв.
 
Хобисти с тайни нишани в мрежата
 
Колекционери и хобисти с интереси към артефакти, антики и всякакъв вид ценности, чието събиране е регламентирано или е на ръба на закона, се разпознават помежду си с тайни знаци в социалните мрежи.
 
"Ако се интересуваш от археологически артефакти в профилната си снимка или някъде сред снимките си небрежно оставяш да се мерне металотърсач", обяснява мъж, който редовно излиза с "гъдулката" (металотърсача) да си разхожда кучето из горите в Шуменско.
 
Тези, които се интересуват от монети публикуват периодично кадър, на който да се забелязва монета.
 
"Присъствието на фосили, на полускъпоценни камъни и минерали издава интересите на колекционера без да ги афишира натрапчиво и да привлича ненужно внимание”, допълват хобисти.
 
През миналия век малджиите и антикварите обменяли информация и събирали знания на сбирките на дружество "Георги Кирков", който бил като вечерен университет за иманяри. Оттам били тръгнали някои от най-известните днес колекционери.
 
През 90-те и началото на века в Шумен антикварите се събираха в едно от ведомствените барчета в града, като наемателят им отваряше дори в съботния ден, но мястото се освети и започнаха да го посещават и цивилни ченгета.
 
Оттам хобистите се прехвърлиха в затворени групи във фейсбук, където достъпът става или с поръчител, или след щателно проучване на профила.
 
Антиквари продават тайно оръжия от националните войни
 
Търновски антиквари продават тайно медали на българската бойна слава. В старата част на града има 5-6 антикварни магазини, в които може да се намерят стотици стари предмети от времето на Възраждането до наши дни.
 
Според нормативната уредба вещи, по-стари от 50 години се водят артефакти и търговията с тях е забранена. Продавачите в търновските магазини излагат на показ за туристите основно предмети от времето на соца и до 40-те години на ХХ век.
 
Ако човек прояви интерес и не събуди подозрението им, търговците го допускат да погледне под тезгяха, където има още десетки ценни артефакти, чиято търговия обаче е забранена според родното закодателство.
 
В един от търновските антиквариати се продава един ценен орден „За заслуга”, учреден през 1883 г. от княз Александър Батенберг по случай рождения му ден.
 
Според експертите „За заслуга” е в челната десетка на най-престижните български отличителни знаци. В търновския антиквариат се продава за 100 евро, но според търговеца цената подлежи на коментар и може да падне до 70-75 евро.
 
В магазиите за старини допреди няколко години можеха да се намерят и истински оръжия от времето на Руско-турската освободителна война и войните за национално обединение.
 
След като тези оръжия, като потенциално опасни, бяха поставени в списъка за специално притежаване и търговия, днес официално отсъстват от витрините.
 
Но в случай че някой прояви интерес, оказва се, че такива могат да се намерят по домовете на търговците. Цените са различни и са според моментното впечатление, което клиентът ще остави у търговеца.
 
В самите антиквариати могат да се намерят очукани манерки, за които продавачите твърдят, че са били притежание на героите от Шипка, както и малки парчета желязо, за които търговците се кълнат, че са от пръсналите се на историческия връх снаряди.