Струва ви се, че 5 минути са твърде малко време, за да свършите каквото и да било като хората? Грешите. Те могат да ви стигнат за поне едно нещо, което значително да подобри деня и настроението ви, пише WebMD, цитирани от Екперт. И дават примери:

1. Почистете бюрото си. Хвърчащите листа, мръсните чаши и всякакви други подобни неща ви разфокусират и намаляват вашата продуктивност. Въведете ред на бюрото си и ще видите, че ще може да се концентрирате далеч по-лесно.

2. Пуснете музика. Няколко изследвания показват, че слушането на музика понижава кръвното налягане, намалява стреса и подобрява настроението. Правилното парче притежава силата да промени вашето настроение.
 

Най-честите и големи лъжи, които си казваме, за да не чистим вкъщи
 

 

3. Помиришете лимон. Бърз трик за намаляване на стреса. Японски учени откриват, че линалолът – субстанция, която откриваме в лимона - потушава класическата реакция на стреса "бягай или се бори". Не обичате лимони? Ползвайте босилек, хвойна или лавандула – техните миризми също намаляват стреса.

4. Изключете електронните устройства. Оставете смартфона настрана, поне за малко. Взирането в екрана на монитора по цял ден действа изтощително и довежда до бездействие. Бъдете офлайн от време на време. Това важи най-вече за периода преди сън.

5. Медитирайте. По-лесно е, отколкото звучи. Ето какво трябва да направите. Седнете в удобна за вас позиция на стол или на пода. Съсредоточете се върху дишането. Нека то е дълбоко. Незабавно ще изскочат различни мисли в съзнанието ви, това не е проблем. Оставете ги да се реят из него и отново се съсредоточете върху дишането. Ежедневната медитация (дори и за няколко минути) намалява стреса.