Дни преди Никулден инспектори от Българската агенция за безопасност на храните започват проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна.

Те ще продължат до 7 декември и ще обхванат водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси и заведения за обществено хранене.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

От агенцията по безопасност на храните дават и няколко съвета как да разпознаем прясната риба:
  • Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
  • Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.
  • Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.
  • Очите на рибата трябва да са бистри.
  • При натискане с пръст върху рибата вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.