Много ястия от руската кухня са кошмар за чужденците, пише Руски дневник. Странните комбинации и необичайни продукти предизвикват ужас, но в същото време е толкова интересно да се опита това, без което не минава нито една руска празнична трапеза!

Сельодка с кожухче


Снимка:

Вероятно най-екстравагантната руска салата е елегантно съчетание от маринована сельодка, майонеза, варени моркови, картофи, яйце и цвекло, разпределени на слоеве. Сельодката с кожухче няма да ви накара да се усъмните в чувството за хумор на руските готвачи. Само че много руснаци ще се съгласят, че това е забележително мезе за водка и понякога човек гори от нетърпение да опита това ястие, което обаче не е от най-полезните.

Холодец (пача)


Снимка: Ресторант

Навярно сте виждали видео, показващо как чужденци пробват руска храна. И всички изпадат в шок от мисълта, че месото може да се залее с желе. Руските домакини прекарват часове пред печката, за да приготвят това ястие, но се случва и то да не успее да се желира! Обикновено холодецът, който наподобява нашата пача, се яде студен, а за сос се използва хрян или горчица. Ако не ядете месо, то опитайте желирана риба – прилича на холодеца, но е се прави с риба.

Соленя (туршия)


Снимка: Lori / Legion Media

Руснаците могат да направят туршия за зимата буквално от всичко, което ви хрумне! Краставиците, доматите и чушките са най-популярните зеленчуци за консервиране. Всеки си има своя рецепта – най-важното е бурканът с готовата продукция да не гръмне. Освен това руснаците обожават да консервират гъби, зеле и дори ябълки! Около всяка празнична трапеза можете да видите човек с чашка водка в едната ръка и с набодено на вилица кисело зеле или краставичка – в другата.

Окрошка (студена руска супа)


Снимка:

От мезетата да преминем към първите блюда. По топло време всички руснаци задължително ядат студена супа или окрошка на руски. Тя донякъде напомня салатата оливие – нарязани на ситно картофи, краставици, моркови и зеленина, към които може да се добавят репички и въобще всякакви други зеленчуци, салам или варена кокошка – разликата е само, че тази салата се залива с квас или с вода и сметана... Изглежда, че съчетанието е невъзможно, нали? Руснаците обаче го обожават. 

Шчи (зелен борш)


Снимка: Lori / Legion Media

Мнозина вероятно знаят, че най-известната руска супа е боршът. А ако не се прибави в него цвекло, а просто се свари прясно зеле (или кисело зеле) в месен бульон, то това ще бъде зелен борш или шчи (щи на руски). Руснаците обаче не спират до тук. Зеленият борш или зелените шчи е адска супа от киселец и/или спанак. Задължителната украса за супата е половин сварено яйце. И знаете ли какво? Това е много вкусно!

Пелмени от бобър


Снимка: Lori / Legion Media

За да не се изплашите, няма да разказваме за всевъзможните варианти на супи (с кисели краставичкии, с различни видове зърнени култури – цели или смлени, грах с пушено месо и прочее). По-добре да преминем към вторите ястия.

Мнозина вече знаят за пелмените – руските равиоли с месна плънка. Традиционно те се приготвят от смес от говежда и свинска кайма. Само че фермерите и ловците предлагат да се експериментира с плънките. На панаирите за храни и в някои ресторанти може да видите пелмени от лос (трудно е да се различат от обикновените), от бобър (твърде горчиви на вкус), от глиган или патица. А плънките от различни видове риба вече са станали класика.

Хреновуха (настойка от хрян)


Снимка: Lori / Legion Media

Да преминем към алкохолните напитки, без които руската празнична трапеза е немислима. Спомняте ли си – вече казахме, че пачата се яде обикновено с хрян? Та именно този хрян, а по-точно настойката от него, освен това се и пие! Между другото, може да се пие и настойка от люта чушка, различни видове билки и всякакви ягодоподобни плодове. Руснаците са се научили да правят алкохолни напитки на практика от всичко. И никога не опитвайте самогон! Ако в настойките има спирт 40 градуса, то в самогона той може да бъде цели 70! Тази ракия се вари в домашни условия със специален апарат и никога няма да разбере от какво и как, а след като сте я пили, няма да помните нищо и е възможно да се събудите на непознато място. Помнете обаче – руснаците никога няма да оставят пийнал човек в беда!