Българският пожарникар Николай Пенчев спаси семейство във Великобритания и с геройската си изява успя да впечатли самия принц Уилям.

„Аз съм пожарникар в Лондон от две години", разказа Пенчев пред NOVA.

"Имахме един изключително мащабен инцидент, в който участваха повече от 100 пожарникари. Пожарът беше изключително сериозен. Моят екип беше втори на място, а аз го ръководех. Задачите ми бяха да се кача колкото се може по-нависоко, да разбия вратите и да извадя хората”, разказа oще пожарникарът.

"Един ден, като се върнах от отпуск, ми казаха, че искат от мен информация какво точно се е случило и какво съм направил. Най-странният въпрос беше дали някога съм виждал кралска особа. Съобщиха ми, че ще има церемония с награждаване, и че съм номиниран.

"С принц Уилям пихме чай. Останах с много добро впечатление. Беше изключително усмихнат, поздрави всички. Охраната беше много затегната. Бях предварително предупреден много-много да не се доближавам до него, да не се здрависваме или докосваме. Това бяха инструкции, които ни бяха дадени предварително", разказа още Николай Пенчев.