38-годишната Хоуп Шмерфелд от юношеството си страдала от обилно окосмяване по лицето. Преживяла тормоза в училище и тежката раздяла с гаджето си, тя решила да изостави бръснача и да се противопостави на установените норми за женска красота.

Американката Хоуп Шмерфелд, както много жени, страда от синдром на поликистозни яйчници. Болестта й, обаче, се проявява в тежка форма и води до прекомерен растеж на косми на лицето. 

За първи път Хоуп забеляза, че става нещо нередно с лицето й, когато е само на 14. Скоро съучениците на момичето забелязали това и веднага започнали да й се подиграват. От този момент Шмерфелд започнала да се бръсне всеки ден и постоянно се притеснявала, че някое косъмче е израснало отново. Майката на Хоуп - Синтия я завела на различни процедури, но нищо не дало резултати. „Години наред полудявах от срам заради необичайната си външност. Едва наскоро разбрах, че през всичките тези години криех брадата си не заради мен самата, а защото се притеснявах какво ще кажат другите хора. Бях под контрола на общество, което поставя стандарт за това как трябва да изглежда една жена“, разкрива Шмерфелд пред Mirror.Тя приема най-накрая себе си след болезнена раздяла със своя приятел. Тъгата и болката от това я карат да преосмисли много. Когато най-накрая взима решение и спира да се бръсне, животът й внезапно се променя. Сега Хоуп е уверена в себе си и не се смущава от негативната реакция на хората. 

Въпреки болестта си, Хоуп работи като стриптизьорка в клуб, където се запознава и с новия си приятел. Новата й мечта е да тръгне на екскурзия с цирк, както го правят брадатите жени от 19 век.

Превод БЛИЦ