Ако успехът беше лесен и предсказуем, нямаше да търсим съвети как да го постигнем. Понякога е добре вместо да изучаваме какво работи за другите, да следваме и да обръщаме внимание на навиците, които възпрепятстват хората да постигнат целите си.

Писателят Дариус Фору и изданието Medium представят 10 от най-честите бариери, които понякога сами налагаме на себе си. Ако се сблъскате с някои от тях, използвайте ги като сигнал за преоценка, размисъл и нужда от промяна.

1. Говорят напразно
"Тренирам за маратон", "Стартирам бизнес", всъщност по-добре от това да обявите нещо в социалните медии е да го направите. В своя беседа за TED от 2010 г. предприемачът Дерек Сивърс твърди, че споделянето на вашите планове може да бъде контрапродуктивно, а не мотивиращо. Хората често ще ви аплодират за това, че заявявате мнението си и понякога това може да попречи на волята ви за действителното изпълнение на плановете.

2. Прекарват времето си с грешните хора
Хората в обкръжението ви могат да ви насърчат да бъдете най-добрата версия на себе си, но може да стане и обратното. Имате ли за цел да живеете по по-здравословен начин например? В такъв случай е добре да общувате с хора, които ще ви насърчат да направите тези промени в живота си. Искате да се провалите напълно в тази цел? Прекарвайте време с тези, които харесват лошите си навици. Всеки черпи от енергията на другия.

3. Винаги се фокусират върху негативното
Винаги може да се съсредоточите върху положителното, без да е нужно да се преструвате, че животът е лесен. Може да имате реалистична перспектива без да посочвате лошото във всичко, което виждате. Всички познаваме хора, които се оплакват за всевъзможни неща. Да имате лош ден е нормално, всеки става раздразнителен в определени моменти. Но ако в повечето случай сте негативно настроени, такъв ще бъде и животът ви.

4. Постоянно отлагат нещата за после
Дариус дава пример с времето, когато е бил студент. Веднъж той пита професора си дали ще удължи срока за предаване на есето. Неговият отговорил е бил: "Ще се радвам да ти удължа срока с 1 седмица. Но ще те попитам - ще бъде ли то по-добро, ако го направя?" Съответно и двамата знаят, че отговорът е "не".

Затова забавяйте нещата, само когато ще свършите по-добра работа с това допълнително време. Направете го сега или го направете по-късно, но по по-добър начин.

5. Не са добри слушатели
Това, че сте добър слушател, може да ви насочи в правилната посока, но и в дългосрочен план ще ви помага да поддържате близки, ценни взаимоотношения. Питайте, слушайте, показвайте загриженост.

6. Отдават се на мързелуването
Всички имаме моменти, в които просто се изкушаваме да отменим всичките си планове. Понякога усилието да напуснете дома си може да ви се струва огромно, дори и когато става въпрос за нещо "забавно". Но новите преживявания са тези, които правят живота истински красив. Отдавайки се на мързела, не участвате пълноценно в живота си.

7. Не са достатъчно любопитни
Днес достъпът до информация е по-лесен от всякога. Естествено, има бариери, които ограничават това, което хората могат да правят, но тези, които се възползват от този достъп - които четат книги, задават въпроси, следват любопитството си - имат по-голяма сила да предвиждат и оформят бъдещето си. Трудно е да мечтаеш за нещо, с което всъщност дори не си запознат.

8. Лесно се отказват
"Най-сигурният път към успеха", казва веднъж Томас Едисън, "е просто да пробвате още един път." Важно е също да не се разсейвате, да можете да управлявате добре времето си и да бъдете добри към околните.