Купуването на продукти втора употреба може да бъде изключително полезно.

Те ви помагат да избегнете харченето на твърде много пари, като са също толкова добри, колкото и ако са нови.
А това може да помогне и на околната среда. С всеки използван продукт, който купуваме, ние помагаме на природата да се регенерира и да расте.

Bright Side ви предлага помощ в тази нова култура на пазаруване и представя списък с 10 продукта, които е по-добре да купувате втора ръка, отколкото нови.

Книги

Книгите са открили начин да оцелеят сред нас от векове. Те крият сред своите страници начина на живот на обществото. И поради това употребяваната книга е тази, която има повече история. Освен това, след като я прочетете, можете да я продадете, подарите или отнесете в библиотека, за да я споделите с повече хора.

Техно джаджи

Технологиите се движат изключително бързо и е трудно да се обновяват непрекъснато, особено от финансона гледна точка. По-евтино е да купувате използвани технологични джаджи. Някои компании дори предлагат обновени продукти втора ръка.

Велосипеди

Новите велосипеди струват много, особено ако са професионални. Но с малко ремонт и нов слой боя, употребяван велосипед може да ви служи също толкова добре, колкото и нов. Това е още по-полезно, ако е за дете, тъй като то може да го надрасне само за няколко месеца.

Дрехи

Понякога купуването на ново облекло за специален повод не е най-добрият избор. Дрехите за събитие, което се случва веднъж в живота, са наистина специални, като тоалетите втора ръка са идеални за тях.

След като ги използвате, може да ги продадете и да възстановите парите си, като същевременно запазите спомените от специалното събитие.

Тренировъчни уреди

Важно е да сте здрави и във форма, но понякога оборудването, от което се нуждаете, за да постигнете целите си, е скъпо. Новата бягаща пътека или дъмбели са хубави, но и втора употреба ще ви свършат същата работа. Ако искате да изградите фитнес пространство в къщата си, можете да започнете с употребявани уреди.

Автомобили

Автомобилите обикновено губят стойността си веднага щом напуснат автосалона. Ето защо купуването на употребявана кола ви дава шанс да изпълните целта си да имате личен транспорт, без да се налага да харчите много пари. Имайте предвид, че тя трябва да бъде прегледана от механик, преди да я купите.

Бижута

Бижутата запазват своята уникалност и стойност, дори и ако са използвани. Понякога хората продават скъпите си бижута на много по-ниска цена, защото смятат, че са старомодни. Но те обикновено са единствени по рода си и могат да бъдат ваши много по-евтино от новите.

Музикални инструменти

Музикалните инструменти не се променят толкова бързо, колкото другите продукти, като например технологичните джаджи.

Особено ако започвате музикалната си кариера, купуването на използвани инструменти може да ви даде шанс да се аклиматизирате към обучението и когато се почувствате по-удобно, да ги смените с друг нов или използван инструмент.

Играчки

Вкусът на децата се променя много бързо. Понякога играят с нещо цяла година, след което изведнъж го надрастват.

Ето защо, ако купите употребявана играчка, ще дадете на децата си шанс да й се наслаждават за времето, в което я харесват, но без да съсипвате бюджета си. След това можете да я продадете на друго дете, което да създава свои собствени преживявания с нея.

Мебели

Битпазарите и ретро магазините са пълни с мебели, които са оцелели много десетилетия и все още са годни за употреба, което е доказателство за това колко устойчиви могат да бъдат. Купуването им ви гарантира, че ще напълните къщата си с всичко необходимо, без да похарчите спестяванията си.